knjizara.com
Bajke

Aleksandar Dima (autor)

Bajke
1100 din
U korpu

Malo je poznato da se slavni autor istorijskih romana kao što su Tri musketara, Grof Monte Kristo, Kraljica Margo, Dvadeset godina kasnije i mnogih drugih, bavio pisanjem bajki. Taj podatak teško je pronaći i u opsežnijim Diminim biografijama. Ipak, zahvaljujući vrsnom poznavaocu francuske književnosti, Ranku Risojeviću, koji je priredio i preveo Dimina prozna dela zastupljena u zbirci Bajke, imaćemo priliku da se upoznamo i sa tom stranom stvaralaštva velikana svetske književnosti.
Knjigu

čini osam bajki, koje do sada nikada nisu objavljene na srpskom jeziku: „Medna kaša grofice Berte“, „Čovek bez suza“, „Sebičnjak“, „Kralj krtica i njegova ćerka“, „Kuglaš hvalisavac“, „Petar i njegova guska“, „Mrvica uobraženica“ i „Pjeroova mladost“. Pored bajki, knjigu čini pogovor iz pera svestranog, nagrađivanog pisca Ranka Pavlovića „Avanture pod plaštom srednjovjekovlja“.
„Bajke A. Dime pisane su na vrlo zanimljiv način, sa izuzetno dinamičnom fabulom. Ambijent, radnja, jezik, naročito dijaloške deonice – sve u ovim fantastičnim pričama odiše davnim vremenima. Čitalac, zajedno sa uverljivo oslikanim junacima, prolazi kroz mnoge avanture, osenčene plaštom srednjovekovlja. Pri tome oseća dobrotu i plemenitost, čak i u opisima koji bi kod nekih drugih pisaca lako mogli biti ispunjeni stravom“, u pogovoru, između ostalog, kaže Ranko Pavlović.
Knjiga je ilustrovana delima francuskog umetnika Bertala, koji je sredinom 19. veka svojim radovima vizualizovao neka Dimina dela, poput ovde zastupljene „Medne kaše grofice Berte“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Knjgie za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Bajke

Izdavač: Odysseus; 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 278 str.; 978-86-81462-08-9;