knjizara.com
Čudesna moć hormona

Sanja Toljan (autor)

Čudesna moć hormona
1485 din
U korpu

Šta kada se ne osećamo dobro u vlastitom telu? Šta kada nam organizam stalno traži slatku ili slanu hranu? Šta kada smo stalno umorni, spava nam se i debljamo se? Šta znači izbaciti gluten iz ishrane? Šta su bioidentični hormoni? Kako mogu prepoznati ima li moja štitna žlezda problem? Šta je hormonska supstituciona terapija (HST)? Izbor hrane: šta hormoni vole, šta ne vole? Zašto su hormoni pravi regulatori emocija, a antidepresivi ubice emocija? O strahu od hormona…

Naglo gojenje ili mršavljenje, nesanica, glavobolja, umor, smanjen libido, opadanje kose ili depresija vrlo bi lako mogli biti simptomi manjka ili viška hormona, tj. hormonske neravnot

eže, a ako su hormoni u neravnoteži patiće celo telo. Sanja Toljan, dr med., je specijalista anesteziologije, reanimacije i intenzivnog lečenja, jedan je od vodećih regionalnih stručnjaka u oblasti lečenja i terapije bioidentičnim hormonima. Kroz njenu ordinaciju i Polikliniku Orlando u Zagrebu prošlo je više hiljada pacijenata koji su aktivno krenuli u potragu za zdravljem. U ovoj knjizi na jednostavne načine i na iskustvima brojnih pacijenata objašnjava kako da hormone dovedemo u savršenu ravnotežu i razbija predrasude o hormonskoj terapiji.

Jer, kada saznamo kako hormoni „razmišljaju“ u naš život će ući mogućnost za ostvarenje gotovo savršenog zdravlja. Kako se hormoni najbolje balansiraju „u kompletu“ autorka u knjizi daje osvrt samo na vitalno važne hormone (melatonin, hormon rasta, kortizol, insulin, progesteron, hormoni štitne žlezde, testosteron, oksitocin…), jer dovodeći njih u ravnotežu možemo oterati zamalo svaku bolest iz našeg tela.

UPOZNAJTE SVOJE HORMONE I REŠITE SE PROBLEMA IZAZVANIH HORMONSKOM NERAVNOTEŽOM

- Zašto su hormoni pravi regulatori emocija, a antidepresivi ubice emocija?
- Hormon rasta: izvor odvažnosti i mladalačkog izgleda
- Kortizol: dirigent hormonskog orkestra
- Insulin: prva violina hormonskog orkestra
- Progesteron – hormon relaksiranosti
- Hormoni i karcinom dojke
- Hormoni štitne žlezde: put u zdravi metabolizam
- Kako se javlja dijabetes tipa 2?
- Kako i zašto nadomeštati oksitocin, hormon ljubavi?
- Nadomestite oksitocin svakodnevnim grljenjem!
AKO SU VAŠI HORMONI U NERAVNOTEŽI, PATIĆE CELO TELO

Nakon prvog dana uzimanja bioidentičnog estrogena osećala sam se kao da mi je neko podigao koprenu s očiju. Nakon tri dana nebo je bilo plavlje, misli mi više nisu bile zbrkane, a pamćenje se izoštrilo. Doslovno sam pevušila i poskakivala hodajući.
Opra Vinfri (Oprah Winfrey)

Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana.

Hipokrat

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Endokrinologija
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna medicina

Izdavač: Psihopolis institut; 6. izdanje, 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 287 str.; 978-86-6423-101-5;