knjizara.com
Dečja hirurška onkologija

Siniša Dučić, Danica Grujičić, Dušan Šćepanović (autor)

Dečja hirurška onkologija
16500 din
U korpu

Ako se izuzme nasilni uzrok smrti, najčešći uzrok smrti kod dece jesu maligne biolesti, za razliku od odraslih gde je apsolutna prevalenca na kardiovaskularnim bolestima. Svake godine se u svetu dijagnostikuju maligne bolesti kod preko 400 000 dece i adolescenata od 0 do 19 godina. Najčešći tipovi maligniteta kod dece jesu: (1) Leukemije; (2) Tumori mozga; (3) Limfomi i (4) So- lidni tumori.
U

razvijenim zemljama gde su specijalizovane medicinske službe na vreme, lako i odmah dostupne, kao i vrhunski medicinski profesionalci i oprema, izlečenje dece od maligniteta ide čak i preko 80% generalno, dok se u manje razvijenim i nerazvijenim kreće oko 45-50%, a najmanje razvijenim oko 15-20%.
Maligniteti kod dece se generalno ne mogu prevenirati niti se značajno poboljšavaju aspekti dijagnoze i lečenja ranijim opštenacionalnim skriningom (najbolji primer je nacionalni skrining na neuroblastom u Japanu pre nekoliko decenija gde milionski uzorci VMA i HVA nisu dali bolje rezultate u lečenju NB). Današnji osnovni principi lečenja maligniteta kod dece se uglavnom zasnivaju na klasičnom istorijskom trijasu osnovne medicine: hirurgija, hemioterapija i redioterapija. Međutim, najnovija naučna dostignuća lansirala su genetsku, biolosku i imunolosku terapiju koje daju veoma ohrabrujuće rezultate.
Glavni razlozi što je u manje razvijenim i nerazvijenim zemljama smrt dominantan ishod malignih bolesti jesu: izostanak dijagnoze, pogresna ili zakasnela dijagnoza, razne prepreke da se što pre počne sa terapijom, odsustvo najsavremenijeg tretmana naučno dokazanog u razvijenim zemljama, smrt zbog toksičnosti lekova i visok procenat relapsa bolesti.
Svaka vlast i zdravstveni autoriteti u svakoj zemlji treba da znaju da je uspešno lečenje malignih bolesti kod dece najveći cost effective and cost benifit u svakom pogledu za svaki narod i državu!
Glavni urednik
Prof. dr Dušan Šćepanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hirurgija , Onkologija
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Akademska misao; 2024; Tvrd povez; latinica; 29 cm; 1013 str.; 978-86-7466-983-9;