knjizara.com
Drugi učenik

Kenan Gorgun (autor)

Drugi učenik
1251 din
Stara cena: 1390 din
U korpu

Roman koji istražuje granice vere, ljudske slabosti i moralnih izbora
Drugi učenik Kenana Gorguna intenzivan je roman koji se ne upušta samo u politički i ideološki konflikt, već i u one lične i unutrašnje koji oblikuju i razaraju živote likova, istražujući mračnu stranu ljudske prirode, kao i razlike i sličnosti koje nas čine (ne)ljudima.

Radnja romana za fokus uzima dve suprotstavljene ekstremističke grupe koje pripremaju terorističke napade sa potencijalno i poželjno katastrofalnim posledicama. Na jednoj strani – islamistička grupa koja planira novi napad u stilu 11. septembra. Njihov plan je prec

izan i ambiciozan, vremena je sve manje – trideset i nešto dana. Sa druge strane, hrišćanska desničarska organizacija – White power – planira bombaške napade na nekoliko džamija. Njihova ideologija je duboko ukorenjena u rasizmu i spremni su da učine sve kako bi se osvetili i proširili svoje uticaje.

Dok se oba plana približavaju cilju, Kenan Gorgun svojim intenzivnim rečenicama preispituje nesklad između ideologije i ličnih osećanja. Kroz priču o Gzavijeovoj borbi sa sopstvenom seksualnošću i moralnim dilemama, kao i kroz razmatranje motivacija za delanje, roman istražuje granice vere, ljudske slabosti i moralnih izbora. Koga će sve zahvatiti plamen?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 407 str.; 978-86-515-2339-0;