knjizara.com
Jugoslovenska iskušenja srpske inelektualne elite

Mira Radojević (autor)

Jugoslovenska iskušenja srpske inelektualne elite
1620 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

„Srbi se ne nalaze u okviru i pod disciplinom ikoje jedinstvene ideologije. Iskušenja kroz koja su prošli, razočaranja u idejama za koje su se čitave generacije zalagale, doveli su tu do dubokih poremećaja, pometenosti i razbijenosti.

Trebalo je vremena da jedan narod preboli udare što ih je proživeo u poslednjih trideset godina, kroz uzbudljive, istrzane i ničim doslednim povezane datume od Kumanovske bitke, preko albanskih muka do Krfa, Krfske deklaracije, Kajmakčalana, Vidovdanskog ustava, do 6. januara 1929. i 26. avgusta 1939. Trebalo je

vremena, da se narod, koji je svakih deset godina opijan iluzijama jedne ideje da bi se u drugih deset godina od nje odricao i zalagao za drugu, razabere u tom batrganju u jednoj istoriji koju on ne shvata, jer je njegova istorija uvek bila dosledna i prava. Trebalo je vremena da jedan narod preboli svoja razočaranja i da iz krvavih i gorkih iskustava izvuče potreban nauk. Trebalo je naročito da se iza svega toga osposobi da veruje u šta bilo i u koga bilo, i pre svega da veruje u sebe sama.

Da tu veru uzdigne na njenu istorijsku meru, Srpski narod treba da nađe svoje mesto u ovoj zemlji, i sebe u njemu, sa vrednostima koje su mu valjale u datumima koje je on pravio u svojoj istoriji.

Svestan da su mnoge današnje nedaće, pa i ovo bespuće nacionalno, došli zaboravljanjem tih vrednosti i kobnom demoralizacijom javnog života, Srpski narod pre svih razgovora o reformama, danas postavlja na dnevni red sabiranje nacionalnih snaga – ostvarenje ujedinjene solidarnosti nacionalne i moralne, iz koje jedino mogu doći merila o onome što treba činiti.” (Milan Grol, 1940).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Srbi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 310 str.; 978-86-515-2303-1;