knjizara.com
Manje je više : kako će odrast spasti svet

Džejson Hikel (autor)

Manje je više : kako će odrast spasti svet
1320 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Neograničeni ekonomski rast nije moguć na planeti sa ograničenim resursima. Kapitalizam zahteva stalno širenje koje uništava živi svet. Manje je više sistematično i argumentovano izlaže teoriju odrasta (degrowth), prema kojoj, ako želimo izbeći ekološki kolaps i smanjiti nejednakost u društvu, moramo napustiti kapitalističku opsesiju ekonomskim rastom. Obuhvatajući znanja iz ekonomije, ekologije, sociologije, antropologije, filozofije i drugih disciplina, ova knjiga uspostavlja vezu između različitih društvenih pokreta, institucija i svih pojedinaca koji žele život u središtu ekonomije, a ne ekonomiju u središtu života.
U eri iz koje su pr

ognane utopije, lakše je zamisliti propast sveta nego kapitalizma, iako u ovom sistemu nema ničeg prirodnog, još manje neizbežnog. Manje je više, globalno najčitanija knjiga na temu odrasta, prijemčivo i ubedljivo nudi ideju ekonomije koja može vratiti ljudima osec´aj povezanosti sa svetom. Uzimajuc´i manje, možemo postati nešto više.
Odrast postavlja pitanje krajnjeg cilja: on nije i ne može biti u očuvanju proizvodnje, ako ona postaje štetna po ljude i prirodu. On nije i ne može biti u dohotku, ako ga sve više plaćamo iscrpljenošću. On nije i ne može biti u radu, ako on postaje suvišan. Subjekt promene mora se proširiti jer su i ulozi veći. Zato se odrast obraća svima koji su iscrpljeni i ugroženi, a ne samo radnicima. Na mrtvoj planeti nema radnih mesta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kapitalizam
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Clio; 2024; Broširani povez; latinica; 22 cm; 274 str.; 978-86-7102-721-2;