knjizara.com
Meduze stare unazad

Nicklas Brendborg (autor)

Meduze stare unazad
najavljeno

Knjiga godine Sandej tajmsa

Ova knjiga nudi duboko naučno uranjanje u to kako su biljke i životinje već otkrile tajne besmrtnosti – i lekcije drže za sve nas.

Nedavni napredak u medicini i tehnologiji proširio je naše razumevanje starenja i našu svevremensku potragu za izvorom mladosti. Ipak, uprkos tome što savremeni čovek danas živi duže nego ikada ranije, razumevanje javnosti o tome šta je moguc´e ograničeno je na našu vrstu – do sada. Ova knjiga otkriva da je ključ besmrtnosti supersila koja je nadohvat ruke. Uz zapanjujuc´e pri

če iz sveta prirode i našeg sopstvenog, Meduze stare unazad otkriva neverovatne životne vekove i fiziološke darove koji su bliži magiji nego stvarnosti:

Postoji grenlandska ajkula koja je imala 286 godina kada je Titanik potonuo, a trenutno ima 390, što je čini starijom od Sjedinjenih Država. Naučnici predviđaju da c´e živeti još 100 godina.
Drveće i jastozi ne „stare” na način na koji to poznajemo. Oni jednostavno postaju sve veći i veći.
Postoje oblici zračenja za koje se zna da produžavaju životni vek određenih vrsta, od kornjača do golog slepog kučeta.
Postoji vrsta meduza, veličine nokta, koja da stari unapred, a zatim, kada je ugrožena, stari unazad i proces počinje iznova.


Mešajući najsavremenija istraživanja i priče iz staništa širom sveta, molekularni biolog Niklas Brendborg istražuje produženi životni ciklus u svim njegovim varijantama. Usput srećemo čoveka koji je postio preko godinu dana; ženu koja je izmenila sopstveni DNK; sekvoje koje preživljavaju hiljadama godina; ključ večne mladosti u tlu Uskršnjeg ostrva. Meduze stare unazad je ljubavno pismo ogromnoj moći prirode i onome čemu nas besmrtni životi mnogih životinja i biljaka na Zemlji mogu naučiti o tajnama dugovečnosti.


Ostali naslovi iz oblasti: Biološke nauke

Izdavač: Dereta; 2023; latinica;