knjizara.com
Moderno ustavotvorstvo: tri priče o odnosu istorijskih slučajnosti i normativnih principa

Nenad Dimitrijević (autor)

Moderno ustavotvorstvo: tri priče o odnosu istorijskih slučajnosti i normativnih principa
2398 din
U korpu

Osnovni empirijski uvid glasi da stare izvesnosti više ne važe; život u demokratiji više nije samorazumljiva konstanta; populizam i iliberalizam, diktature, autokratije i plebiscitarni despotizmi, nisu više svodivi na TV vesti iz bezbedno udaljenih zemalja, čije bi se pažljivo proučavanje mirno moglo prepustiti univerzitetskim katedrama i opskurnim policy ekspertima. Trampov prvi mandat i Bregzit bili su pozivi na uzbunu onima koji su verovali u sposobnost ustavnog režima da se efikasno odupre izazovima plebiscitarno legitimirane lične vlasti i zloupotrebe većinskog principa. Ili pogledajte Evropsku uniju. U mnogim d

ržavama članicama na vlasti su desničarski iliberalni režimi koji se oslanjaju na populističku ideologiju, osporavajući kako jednaku slobodu građana tako i vladavinu prava. Čini se da Unija, i pored stalno isticane vernosti demokratskim principima, nije ni spremna ni sposobna da se suoči s otvorenim pretnjama ustavnoj demokratiji.

Nama ustav treba danas i ovde, prvenstveno zato što nam je — i samo ako nam je — stalo da odbranimo ljudsku autonomiju, dostojanstvo i pravdu u svetu u kome su prilike za njihovo gaženje mnogobrojne i akutne.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ustav
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Fabrika knjiga; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 312 str.; 978-86-7718-219-9;