knjizara.com
Običan događaj

Ivan Aleksandrovič Gončarov (autor)

Običan događaj
1271 din
Stara cena: 1496 din
U korpu

Dvadesetogodišnjem Aleksandru dosadio je život pod majčinim okriljem, na plodnom imanju, u idiličnoj okolini rodnog sela. Gonjen neutaživom potrebom da spozna svet, u potrazi za “karijerom i fortunom”, uputiće se za Peterburg, a tamo će naići na sve ono što nije očekivao i na šta nije navikao: hladan prijem, svakodnevni rad, sivilo zgrada, i na Petra Ivaniča, svog strica, hladnog i pragmatičnog čoveka od karijere. Od prvog trenutka njihovog susreta, biće očigledno da su Aleksandrova i Petrova životna filozofija u opštoj suprotnosti. Mladića počinje da fa

scinira stričeva figura i obuzima ga niz nedoumica: da li su njegovi snovi o pesničkoj slavi i “iskreni izlivi” koje toliko ceni zaista najvažnije vrednosti u životu, ili je sve to samo “besmislica” i “žuto cveće, kako tvrdi njegov stric? I ume li Petar Ivanič da pogreši?”

Običan događaj, prvi roman Ivana Čončarova, autora čuvenog Oblomova, izazvao je pravu pometnju u Rusiji 19. veka. I pored neverovatnog uspeha kod ondašnjih čitalaca, konzervativna kritika oštro je osudila prividno antiromantičarsku postavku ovog nesvakidašnjeg romana.

Daleko ispred vremena Gončarov i ovog puta zalazi u prostore modernog, pa naizgled jednostavnu, linearnu priču o suprotstavljanju dvaju principa pretvara u eklektično delo, u čijem se tonu, čas poetičnom i blagom, čas realističnom i humorističnom, ogleda živ duh pripovedača. Za ljubitelje Oblomova, kao i ljubitelje klasika, ali i savremene književnosti, roman Običan događaj predstavljače dragocen doprinos čitalačkom iskustvu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost , Ruski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Otvorena knjiga; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 392 str.; 978-86-7674-399-5;