knjizara.com
Putevi spoznaje u dramama: od antike do postmodernizma

Radmila Nastić (autor)

Putevi spoznaje u dramama: od antike do postmodernizma
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

U jedanaest tekstova o drami sabranih u knjizi Radmile Nastić ovaj književni rod sagledan je u širokom rasponu i različitim kontekstima: od istorijskog i teorijskog okvira, koji povezuje antiku i savremenost ne samo tematski nego onoliko koliko se posredstvom antropologije reaktuelizuju pitanja o poreklu antičke drame, do konkretnih interpretacija, pre svega posvećenih Šekspiru i Pinteru, ali i Handkeu, te Sofoklovom Caru Edipu i dramskim tekstovima srpske književnosti, ali je tematski ovir daleko širi i potiče od niza komparativnih sagledavanja, kroz koje se autorka smelo i znalački kreće.
Pred či

taocem je knjiga istinske zaljubljenice u dramsku umetnost, koja drami prilazi kao književnom, ali i kao pozorišnom tekstu, pa i šire od toga, ispitujući filmske ekranizacije dramskih tekstova.
Dr Jasmina Ahmetagić

Najnovija knjiga Radmile Nastić je izuzetno štivo koje obuhvata i povezuje dramu od davnina do današnjih dana, a kao poveznicu ima spoznaju u svjetlu antropološke teorije…
Od posebne važnosti je što autorka dramu posmatra i kao književni žanr i kroz film i pozorište. Stil, koji je donekle obojen ličnim doživljajima drama o kojima govori, nadahnut je, inspirativan i zavodljiv.
Dr Petar Penda

Kao rezultat dugogodišnjeg naučnog i predavačkog iskustva, Putevi spoznaje dr Radmile Nastić prate putanju jednog sveobuhvatnijeg viđenja suštine, promjenljivosti i cikličnosti ljudske interakcije, koja bi bez svojih umjetničkih otjelovljenja ostala nespoznatljiva.
Dr Tatjana Bijelić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drama , Književna kritika , Svetska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Arhiv Vojvodine; 2024; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 238 str.; 978-86-515-2260-7;