knjizara.com
Sokrat Madrida
Migel de Unamuno u srpskoj književnosti i nauci

Sokrat Madrida
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Migel de Unamuno je bio vrsni intelektualac, pripadnik čuvene Generacije 1898, profesor i rektor Univerziteta u Salamanki i autor značajnih dela koja su obeležila istoriju španske (i evropske) književnosti i filozofije. Bio je filozof, pisac i pesnik, ako imamo u vidu intelektualnu i tematsku raznovrsnost njegovih ostvarenja, najznačajnija figura španske kulturne scene, s kraja XIX i početkom XX veka.

Kao čovek čvrstih ubeđenja i ideala, koji se ogledaju u njegovom celokupnom stvaralaštvu oštro se suprostavljao svim pojavama koje su o graničavale slobodu mišljenja. Izražavao je z

abrinutost za budućnost Španije, kao intelektualac, koji promišlja o mnogim savremenim temama društvenog, psihološkog ili političkog karaktera. Za života su ga prepoznavali po esejima u kojima je razmišljao o religiji, metafizici, politici i španskoj kulturi. Već je rečeno – Unamunova filozofija, kao i svaka druga, ima jedno ishodište – čežnju za besmrtnošću.

Bio je i veliki stvaralac, i autentična ličnost. Veliki srpski književnik Miloš Crnjanski, u svom eseju Tragedija Migela de Unamuna, predočava da je ovaj čuveni španski stvaralac bio neko vreme poštovan kao Tolstoj Španije, i, prilikom jednog od susreta sa njim, u Madridu, zapaža da je izgledao vedar i nemilosrdan, kao neki stari Sokrat Madrida. O značaju ovog susreta i utisku koji je na Crnjanskog ostavio ovaj španski pisac i mislilac svedoči činjenica da je o Unamunovoj ličnosti pisao u više tekstova.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Fondacija Grupa sever; 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 151 str.; 978-86-80980-44-7;