knjizara.com
Šta su političke nauke?

Andreas H. Vidsten, Ejvind Bratberg (autor)

Šta su političke nauke?
1025 din
Stara cena: 1298 din
U korpu

„Politika je večna rasprava oko pitanja kako urediti društvo. Ta rasprava se oduvek odvijala na dva plana: teorijskom i praktičnom, a politička promišljanja stara su koliko i prva sedelačka društva. Nauka o politici, kao sistemsko promišljanje o organizaciji društva i upravljanju njime, ubraja se tako u prve civilizacijske tekovine.

Primera radi, u Kini i u Sredozemlju već je oko 500. godine stare ere postojala razvijena tradicija političke misli. Ko treba da vlada, i kako? Čime se odlikuje dobra država, a čime loša? Šta je država? Zašto dolazi do ratova i kako se postiže mir? To su samo neka od v

ečnih pitanja koja do danas čine srž političkih nauka, a koja nisu ništa manje aktuelna nego pre više hiljada godina, kada ih je neko prvi put postavio.“
Ejvind Bratberg i Andreas H. Vidsten

U našem delu sveta, sistematska razmišljanja o državi i politici počinju u antičkoj Grčkoj istovremeno sa tri političke inovacije: demokratijom, građanstvom i javnom raspravom. Istorijski gledano, nauka o politici nastaje sa stvaranjem mogućnosti za analizu i kritičko izražavanje o političkim pitanjima.
Razumevanje višestranosti i složenosti političke realnosti zahteva bogate analitičke alate. Jedna od prednosti političkih nauka – ujedno i jedan od najvećih izazova ovog istraživačkog polja – jeste to što predstavljaju mesto susreta mnogih različitih naučnih i misaonih tradicija: pravnih, filozofskih, istorijskih, socioloških, ekonomskih… koje takođe imaju vlastite pristupe i metode.
Knjiga Šta su političke nauke? pruža istorijski pregled razvoja političkih nauka od antike do modernih vremena i predstavlja njene ključne rasprave koje su se vodile od antike do danas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Političke nauke , Politikologija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Karpos; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 136 str.; 978-86-6435-220-8;