knjizara.com
Testament

Nina Vehe (autor)

Testament
1496 din
U korpu

Ani Toimi, najstarija sestra u četrnaestočlanoj porodici, vraća se pred Božić u rodni kraj u dolini reke Torne, na samoj granici Švedske i Finske. Kod kuće zatiče dobro poznatu napetost među ukućanima: brižna i povučena majka Siri uvek je bila u senci grubog oca Pentija, a sva deca, čak i kada su odrasla, i dalje zaziru od stroge i dominantne očeve figure. Ipak, ovoga puta nešto je drugačije. Nešto će se desiti, odnosno nešto mora da se desi – u tome se slažu sva najstarija deca. Zbog njihove majke, mlađe braće i sestara, ali i dvoje dece koja su davno umrla, Pentijevoj tiraniji mora doći kraj. Mračna tajna koja lebdi

nad porodicom Toimi je kap koja je prelila čašu. Vreme je da se poravnaju stari računi.

Testament je porodična drama nalik nijednoj drugoj - dinamična, burna i žestoka, od prve stranice uvlači nas u haotičan svet porodice Toimi. Svaki od likova koje majstorski oslikava švedska autorka Nina Vehe u čitaocu istovremeno izaziva i empatiju i nelagodnost, i oduševljenje i razočaranje. Stilski svež i inovativan, ovaj roman širom otvara vrata u mračnu i hladnu, ali i živopisnu ruralnu sredinu sa specifičnim društvenim pravilima, hijerarhijom, očekivanjima, kao i traumama i neizgovorenim željama.

„Autorka vlada umetnošću pripovedanja, i to je ono što Testament čini jednostavno fantastičnim čitalačkim iskustvom.”
Arbetarbladet

„Galerija likova se roji i potencijalno bi mogla da postane zbunjujuća, ali Vehe virtuozno žonglira svojim likovima i povezuje čitaoca sa svakim članom napaćene, umorne i histerično zabavne porodice Toimi.”
Dagens Nyheter

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedski roman , Šveska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dokaz; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 391 str.; 978-86-81518-20-5;