knjizara.com
Transformacija

Džao Lihong (autor)

Transformacija
440 din
Stara cena: 550 din
U korpu

Džao Lihong je rođen u Šangaju 1952. godine. Majka mu je bila lekar, a otac polupismen čovek koji je radio teške poslove. U detinjstvu i mladosti čitao je i često recitovao dela klasične kineske književnosti. Tokom školovanja voleo je i čitao velikog indijskog (bengalskog) pisca Rabin- dranta Tagoru. Kada je započela poznata Kulturna revolucija u Kini bio je, kao mladić, pokupljen na ulici i odveden na poljoprivredno dobro, na Čongmin ostrvo, udaljeno nešto više od sto kilometara od Šangaja. Teška iskustva iz tog vremena prisutna su na razne načine u njegovom književnom delu. Lihong je pesnik, prozni pisac i kaligraf. Aktivno je počeo da se bavi pisanjem 1970. Direktor je Udruženj

a kineskih pisaca, potpredsednik Šangajskog udruženja pisaca i izdavač mesečnog časo- pisa Književnost Šangaja.
Diplomirao je kinesku književnost na East China Normal University, gde je profesor moderne književnosti i kreativnog pisanja. Takođe, drži predavanja na šangajskom univerzitetu Jiao Tong. Njegovo delo izvrši- lo je uticaj na mnoge mlade kineske pisce. Uključeno je u nastavne plano- ve i izučava se u školama, od osnovnih, do srednjih i viših. Dobio je više književnih nagrada u Kini i u inostranstvu. Jedna od tih je i nagrada Zlatni ključ Smedereva za poeziju, 2013. godine.
Džao je objavio više desetina knjiga poezije, romana, priča, eseja i publicistike. Njegova dela, najvećim delom poezija, prevođena su na engleski, francuski, nemački, ruski, japanski, korejski, italijanski, španski, bugarski, srpski, rumunski, arapski, farsi, itd. Ova knjiga, koju čitalac drži u rukama, objavljena je početkom ove, 2024. godine, u Japanu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Čigoja; 2024; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 115 str.; 978-86-531-0978-3;