knjizara.com
Veliki pokrovitelj i "pravi" saveznik : odnosi Srbije i Rusije 1913-1918.

Miroslav S. Radivojević (autor)

Veliki pokrovitelj i "pravi" saveznik : odnosi Srbije i Rusije 1913-1918.
2160 din
Stara cena: 2400 din
U korpu

Značajna je uloga Rusije u procesu obnove, razvoja i širenja srpskih novovekovnih država. Još je veća 1914. godine, u trenutku ugrožavanja egzistencije Kraljevine Srbije. Veliki pokrovitelj zaštitio je jedinog pravog saveznika na Balkanu, kako je definisan u ruskim spoljnopolitičkim i vojnostrateškim postavkama neposredno pred izbijanje Prvog svetskog rata.
I pre toga, ali i za vreme velikog sukoba, Petrograd je predstavljao adresu na koju se srpski državni vrh najčešće obraćao i sa koje je stizalo najviše podrške i pomoći. Na drugoj strani, čitalac će primetiti, iako su postojale inicijative, da Srbija nikada nije primljena za formalnog ravnopravnog člana Antante. Delimično baš zbog

stava njenog slovenskog saplemenika i pokrovitelja.Naslov knjige, dakle, predstavlja igru rečima i istovremeno pokazuje pozicije dve zemlje u uzajamnim odnosima. Na jednoj strani velika sila, ogromne teritorije, ljudskih i materijalnih potencijala, članica Trojnog sporazuma. Na drugoj, bez izlaza na more, ograničenog zemljišta, kapaciteta i broja bajoneta, no verna Rusiji, pomalo i previše hrabra Srbija, sa značajem koji umnogome prevazilazi međunarodni položaj i snagu koju realno ima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat , Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Radio Televizija Srbije; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 563 str.; 978-86-515-2328-4;