knjizara.com
Blagoje Jovović : srpski heroj u vučjoj jazbini

Marija Jovović (autor)

Blagoje Jovović : srpski heroj u vučjoj jazbini
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Čovek koji je organizovao i izvršio atentat na najvećeg ubicu Srba
Ova knjiga otkriva odgovore na neka ključna pitanja kao što su:
• Ko je bio Blagoje Jovović?
• Ko ga je podržavao i pratio u potrazi za istinom i pravdom?
• Kakav je bio njegov život pedesetih godina prošlog veka, nakon emigriranja u Argentinu i u godinama pre i posle napada na najvećeg ubicu Srba – Anta Pavelića?
• Zašto je postojao pakt tišine u grupi četnika koji su izvršili napad?
• Da li je imao ikakve veze sa Udbom?

Gotovo osamdeset go

dina nakon završetka Drugog svetskog rata nedovoljno su afirmisane činjenice koje govore o mreži kolaboracija i zaštita koju su nacisti i ustaše imali tokom izbegavanja zaslužene kazne. U mnogim slučajevima, podržale su ih nesvrstane zemlje; u drugim slučajevima zaštitu su pružale države poput SAD-a (koje su kooptirale nacističke naučnike i čak ih uključile u NASA-u). U najsramnijim slučajevima, Vatikan je zataškavao njihove aktivnosti.
U sredu, 5. avgusta 2020. godine, u Zemunu u ulici Blagoja Jovovića postavljena je ploča na kojoj se nalazi sledeći tekst:
Blagoje Jovović (1922–1999) pucao je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovović, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne Države Hrvatske.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nezavisna država Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 225 str.; 978-86-515-2323-9;