knjizara.com
Doktor Živago I i II

Boris Leonidovič Pasternak (autor)

Doktor Živago I i II
rasprodato

„Jedan od najvećih romana našeg doba.“
– New Yorker
Sve stvoreno, usklađeno, sve što se odnosi na svakidašnjicu, na ljudsko gnezdo i poredak, sve je to otišlo u prah i pepeo zajedno sa preokretom celog društva i njegovim preuređenjem. Sve uobičajene vrednosti su odbačene i razorene. Ostala je samo nesvakidašnja snaga gole, do poslednjeg končića opljačkane duše, za koju se ništa nije izmenilo zato što je ona u svim epohama podjednako zebla, drhtala i težila onoj najbližoj pored sebe, isto tako obnaženoj i usamljenoj. Ti i ja smo kao prvi ljud

i, Adam i Eva, koji na početku sveta nisu imali čime da se pokriju; mi smo isti takvi golaći i beskućnici sada, na njegovom kraju. I ti i ja smo poslednje sećanje na sve ono neizmerno veliko što je učinjeno u svetu za mnoge hiljade godina između njih i nas, i, kao uspomena na ta iščezla čudesa, mi dišemo i volimo i plačemo i držimo se jedno drugoga i jedno drugom hrlimo.
Doktor Jurij Andrejevič Živago je pesnik, filozof i lekar čiju sudbinu pratimo u periodu između Ruske revolucije i Drugog svetskog rata. Iako srećno oženjen, Živago je neprestano uzdrman ratom, glađu, društvenim previranjima, ličnim očajanjem i, konačno, neobuzdanom ljubavlju prema Lari, ženi revolucionara.
Opisujući život jednog ruskog intelektualca u burnim istorijskim okolnostima, Pasternak je napisao remek-delo ruske književnosti zahvaljujući kojem je, pored ostalog, dobio Nobelovu nagradu za književnost 1958. godine. Istražujući večne teme poput ljubavi, vere i snage duha, Doktor Živago je postao generacijama čitalaca jedan od omiljenih romana i utemeljio se kao klasik ruske književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VEGA media; 8. izdanje, 2008; latinica; 20 cm; 253 str.; 978-86-86667-02-1;