knjizara.com
Dragan Stojkov
monografija

Dragan Stojkov, Dragan Jovanović Danilov (autor)

Dragan Stojkov
5940 din
Stara cena: 6600 din
U korpu

Već dugi niz godina Dragan Stojkov jednim usredsređenim slikarskim pogledom vizuelno bogati i produbljuje svoj opsesivni svet, usmeren na prostor unutarnjeg oka i intimnog kruga. Otuda tiho, prirodno zrenje prožima opus ovog umetnika, uvek u prisnom dosluhu sa glavnim tokovima svetske umetnosti. Sva značajna dela u umetnosti proizašla su iz ezoteričnih kola. Ezoterija i tradicija nerazoriva su osnova. Slikarsko bavljenje Dragana Stojkova dobrim delom zasnovano je na ezoterijskim uvidima, preobražaju i promeni. Stojkovljeva umetnost jeste umetnost koja menja mišljenje, a zapravo uvek to mišljenje ostaje isto.
Čitav

slikarski opus Dragana Stojkova razvijao se u tematskim ciklusima, pri čemu je svaki ciklus nosio u sebi zametak onog sledećeg. Za Stojkova je svaki ciklus njegovog slikarskog bavljenja podrazumevao opsednutost jednim slikarskim viđenjem, koje je on kasnije, kroz pomeranje evolutivnog kretanja, nadograđivao i nadopunjavao novom ikonografijom i jednom novom opsednutošću.
Dakle, pojedinačni ciklusi bili su za Stojkova stepenice preko kojih se ovaj umetnik uspinjao na svom umetničkom putu do jednog slikarskog idioma, koji se uspešno kreće onom opasnom ivicom između literarnog i likovnog. Ogradivši se od opšteg koncepta avangarde, Stojkov je svoje istorijske lekcije na kraju transformisao u jednu poetsku viziju koja ne trči za svojim vremenom, već imponuje upućenošću na jedan poosobljen unutrašnji opsesivni svet i smisao jednog višeg reda. – Dragan Jovanović Danilov

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; latinica; 29 cm; 384 str.; 978-86-515-2304-8;