knjizara.com
Knjiga o Paji Jovanoviću

Knjiga o Paji Jovanoviću
1800 din
U korpu

Knjiga o Paji Jovanoviću je zbornik radova, u tradiciji koja već nekoliko godina postoji u Kolu, predstavlja jedan od najsveobuhvatnijih radova o životu i stvaralaštvu ovog velikog srpskog slikara, čiji radovi obuhvataju period druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Knjigu su priredili Dragan Lakićević, pesnik i dugogodišnji urednik Srpske književne zadruge, i Igor Borozan, jedan od naših vodećih istoričara umetnosti. Zbornik okuplja tekstove različitih autora, od Jovanovićevih do naših savremenika, uključujući eseje i analize značajnih istoričara umetnosti poput Dejana Medakovića i Miroslava Timotijevića.
Pored tekstualnog

dela, knjiga sadrži i bogat vizuelni materijal u vidu reprodukcija poznatih i manje poznatih dela Paje Jovanovića, čime čitaoci dobijaju detaljan uvid u njegovu umetničku tehniku i stil. Poseban akcenat je stavljen na Jovanovićeve orijentalističke radove, kao i na velika platna poput „Krunisanja cara Dušana“, koja su značajna ne samo u domaćem već i u međunarodnom umetničkom kontekstu.
Knjiga o Paji Jovanoviću pruža novo osvetljenje života i rada čuvenog portretiste i slikara, postavljajući ga u širi kulturni i društveni kontekst njegovog vremena. Transgeneracijski opseg autora omogućio je raznovrsnost perspektiva iz kojih je umetnikov opus sagledan, a ilustracije iz privatnih i javnih zbirki dodatno obogaćuju ovo izdanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 204 str.; 978-86-379-1562-1;