knjizara.com
Kad bih bila zlatna greda

Emsura Hamzić (autor)

Kad bih bila zlatna greda
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Emsura Hamzić je autor nove knjige pesama koja se sastoji iz 43 opservacija na različite teme, inspirisane pojavama, ličnostima, prizorima i zanimanjima iz svakodnevnog života, u kojoj autorka pokušava da na već uhodanom, postojećem modelu nadogradi, ispravi nepravde iz svakodnevice, ili promoviše u nešto uzvišeno, prizore obične.

Ujedno kritikujući svet kao takav, kao da lebdi misao i želja da on može biti mnogo bolji, i da se učini napor, da on takav i postane. Neki od „junaka“ ovih pomalo neobičnih pesama su: Nikola Tesla, Merilin Monro, ili pak Dunav, soko, koza, mačka, ruža, lekovita trava, sudija, derviš, književna nagrada, itd. Knjiga pesama, u kojoj

većina njih počinje hipotetičkim stavom (rečima) ili naslovima: Kad bih bila; ili pak, Da sam ; potom Bolje bi mi bilo; Bolje da sam; itd.

Prikazuje nesvakidašnju sposobnost autorke da se, često u šaljivom ili ironičnom tonu, okuša kroz vizuru i iskustvo drugog i drugačijeg. To uživljavanje, što se lako može utvrditi, uglavnom je sa ciljem da se svet i sve u njemu, popravi, prikaže u boljoj i plemenitijoj formi ili obliku, sa ciljem da se pokažu i „druga strana“, ili mogućnosti koje iz različitih razloga, ostaju neiskorištene ili neuočene.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Fondacija Grupa sever; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 19 cm; 124 str.; 978-86-80980-37-9;