knjizara.com
Književni plamen Marija Vargasa Ljose
međunarodni tematski zbornik

Književni plamen Marija Vargasa Ljose
1613 din
Stara cena: 1793 din
U korpu

„Kako se u novom kontekstu jednog vrednog istorijskog susreta čita njegovo delo? Kako nam deluje interes Marija Vargasa Ljose za Njegoša i Njegoševo delo, dok su se likovi dvojice velikih pisaca, i dve epohe, stopili u zlatnom otisku jedne nove medalje – Književnog plamena Marija Vargasa Ljose? Šta znači misao o društvenoj odgovornosti pisca i o odgovornosti celine jednog društva za književnost i kulturu? To su pitanja na koja valja odgovarati, ali ona idu u različitim smerovima koji izlaze iz okvira i svrhe jednog naučnog zbornika, premda se u njemu na neka važna pitanja daju odgovori.
Ovaj međunar

odni tematski zbornik nastao je u htenju da velikog pisca dočekamo kako dolikuje – u susretu sa njegovim delom. Zato smo okupili poznate stručnjake, hispaniste, komparatiste, književne istoričare i filozofe, različitih metodologija i pogleda na svet, da u mediteranskoj atmosferi, kao na nekom starinskom simposionu koji se iz konferencijske sale preliva za bogatu trpezu i u šetnje pored mora, dok razgovori traju do duboko u noć, ponešto kažemo o književnom delu i njegovom odjeku u svetu i kod nas, da upoznamo pisca i pisca upoznamo sa našim književnim prilikama i istorijskim neprilikama, da bi nas još bolje razumeo, a ponegde možda i korigovao neke svoje stavove.
Ovo međunarodno i regionalno okupljanje dalo je veoma sadržajan zbornik u kojem se ukrštaju brojne perspektive i u kojem se pokazuje kako se može tumačiti književnost i govoriti o njenom položaju, mestu i ulozi u savremenom društvu.“ – Aleksandar Jerkov

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnici
Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Kosmos; 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 253 str.; 978-86-6369-173-5;