knjizara.com
Kratki izlet

Antun Šoljan (autor)

Kratki izlet
809 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Ničega nije bilo iza nas što bi nam izgledalo vrijedno posebnog žaljenja, niti čega isprijed nas što bi bilo vrijedno posebnog življenja

Radnja romana Kratki izlet prati jednu omladinsku ekskurziju po istarskoj unutrašnjosti, u potrazi za srednjovekovnim freskama u udaljenom samostanu. Kao vođa puta pojavljuje se nesvakidašnja, ambivalentna figura enigmatičnog Roka, koji poziva na kretanje i hrabri svoje saputnike – flegmatične, poratne „junake našeg doba” - da istraju na putu gotovo arhetipski lutalačkog traganja za nečim autentičnim.

Šoljanova “pr

oza u trapericama” donosi tragičnu, magijsko-realistički osenčenu igru iluzije i otrežnjenja, koja nemilosrdno demistifikuje ideju o bilo kakvom smislu. Teme razočaranja, suočenja sa ništavilom, uzaludnosti žrtve i napora da se dostigne neki cilj uvezane su sa pitanjem problematizacije samog fizički opipljivog cilja i ideje o samosvrhovitom kretanju.

Pojavljivanje ovog romana sredinom šezdesetih godina prošlog veka neminovno je tadašnjoj kritici ostavilo prostor za učitavanje kritike društvenog sistema. S druge strane, pomenuta nepreciznost u artikulaciji cilja i definisanju pravca kretanja, kao i kratkotrajnost entuzijastičkih uzleta i oduševljenje koje je suštinski kratkog daha, približavaju Šoljanov Kratki izlet čitalačkim zahtevima i unutrašnjim potrebama savremenog čitaoca.
Sofija Todorović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatski roman , Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 130 str.; 978-86-6036-279-9;