knjizara.com
Memoari belih medveda

Joko Tavada (autor)

Memoari belih medveda
911 din
Stara cena: 1199 din
U korpu

Zvezde književnog sveta, cirkusa i zoološkog vrta, igrom slučaja su polarni medvedi infiltrirani u ljudsko društvo. Matrijarh porodice nakon cirkuske karijere u Sovjetskom Savezu, piše bestseler autobiografiju. Njena c´erka Toska seli se u Istočnu Nemačku i postaje pionirka uzbudljivog cirkuskog nastupa. A Toskin sin — poslednji iz njihove loze — je Knut, svetska senzacija, odgajan u berlinskom zoološkom vrtu, zamoljen je da napiše istoriju Severnog pola. Ali, kao i mnogi migranti, on nikada nije bio u svojoj postojbini, kao ni njegove majka i baka.
Ispunjena

čuđenjem i radoznalošc´u, svaka generacija medveda prolazi kroz traumu, prijateljstva, ambicije i samopercepciju u svetu ljudi. Svaki od ova tri medveda oseća „tosku“, duboku čežnju, nostalgiju ispunjenu dubokom tugom.
U hronici života tri generacije polarnih medveda, fantastična Joko Tavada stvorila je nezaboravnu meditaciju o iskorenjivanju, komunikaciji i, nažalost, nepremostivim daljinama.
Memoari polarnih medveda su studija zamuc´enih linija između čoveka i životinje, linija između priče jedne osobe (ili stvorenja) i priče druge, između ljubavi i eksploatacije, nivoa snova i stvarnosti, potraga za sopstvenim pravim oblicima.

Ovaj roman može se čitati višestruko; kao zabavna priča o životinjama ali i kao društvena satira, kako na socijalizam, tako i na kapitalizam, priča o (književnim) migrantima, priča o nekom ko pokušava da nađe uporište u drugoj kulturi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 226 str.; 978-86-6457-539-3;