knjizara.com
Mimoilaženja

Božidar Travica (autor)

Mimoilaženja
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Pripovedački dar Božidara Travice najpre se oseti u njegovom usmenom izlaganju, u načinu na koji evocira svoja sećanja. On svojim čulima upija život, percipira sve što vidi, čuje, zapazi, iskusi, a istovremeno sve to propusti kroz sito misaonog odabira. Svaki pisac piše o sebi ili daje deo sebe da bi oživeo priču. U knjizi „Slučajne Sudbine”, Božidar plete priču kao kada baka plete džemper u koji svi gledaju s puno iščekivanja, ne bi li saznali kakav će i čiji na kraju biti, a njegovo nadahnuće je život onakav kakav jeste.

Gordana Petković

Laković

U nabreklom proznom prtljagu Božidara Travice, koji godinama sobom po svetu nosi, mnoštvo je isprepletanih sudbina i događaja, proživljenog i izmaštanog, putopisnog, zavodljivog i avanturističkog, svakodnevnih i začudnih situacija, predvidivog i oneobičenog.

Sve se dešava u najširem poznatom prostoru, od komšiluka do, češće, dalekih predela i sredina, posebnih sklonosti, shvatanja, kultura, tradicija, jezika, gde se sreću tvoreći dopadljivi melanž i ovdašnji i gastarbajteri i domicilni živalj drugačijih interesovanja i obrazovnih nivoa. U tom rasprskavajućem obilju tema i motiva, funkciju magnetnog polja kojim se raznolika i snolika bivstvovanja na okupu drže, preuzima stilski postupak: ispričano, i kad deluje lično i ispovedno, mora biti univerzalno; naoko male sudbine leglo su velikih priča.

Interesantnost kazivanja jeste copnditio sine qua non od čega se ne odstupa, uz spoznaju da i najbolja građa bez veštog drvodelje ravnodušnost izaziva, pa je uočljiva namera da se radne beleške kroz devet voda preperu, pre nego se na trg iznesu.

Milan Lukić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 287 str.; 978-86-515-2284-3;