knjizara.com
Na putu za Armagedon
Rat u Ukrajini

Zvezdan Opačić (autor)

Na putu za Armagedon
1402 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Veoma je bitno što i pored kontrole elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji postoji ipak dovoljno otvorenosti medija za različita mišljenja o uzrocima, povodu i toku Ukrajinske krize. Veliki broj vojnih lica u penziji u Srbiji aktivno se uključio u analizu i komentarisanje rata u Ukrajini. Mnogi od njih učestvovali su na naučnim i stručnim skupovima. Jedan od veoma zapaženih analitičara jeste pukovnik u penziji Zvezdan Opačić, koji je svojim obrazovanjem, profesionalnim delovanjem i stvaranjem prethodno dostigao mogućnosti za jednu ovakvu sveobuhvatnu geopolitičku i geostratešku studiju.

U ovo

j značajnoj knjizi obradio je međunarodni ambijent postepenog prelaska monopolarnog svetskog poretka ka multipolarnom, u čijem ambijentu možemo posmatrati i sukob u Ukrajini. Poseban značaj u radu obuhvata drugi deo knjige, gde se daje analiza vojnih operacija u sukobu od februara 2022. do današnjih dana, sa predviđanjima daljih okvira i procesa. Značajan je i međunarodni ambijent u okviru koga se odvija ovaj sukob. Otuda se radi o ozbiljnoj multidisciplinarnoj studiji koja će ostati važan stručni doprinos razmatranju širih geopolitičkih procesa u svetu, gde je sukob u Ukrajini, verovatno najvažniji vojni konflikt od Drugog svetskog rata na tlu Evrope.

U knjizi su veoma argumentovano dati odgovori na mnoga pitanja o uzrocima i posledicama Ukrajinske krize. Precizno je ukazano na potrebu Ruske Federacije da preventivno deluje, u funkciji uklanjanja opasnosti nacifikovane i militarizovane Ukrajine i agresivnog delovanja NATO pakta. Rusija je dugo pokušavala da, kroz predloge i pregovore, urazumi SAD i NATO, te da ih upozori da su prešli mnoge „crvene linije? i ugrozili bezbednost Ruske Federacije, i da se zaista nalaze „NA PUTU ZA ARMAGEDON?.

U ovoj izuzetno vrednoj knjizi, Opačić, sa vojničkom preciznošću i analitičkom doslednošću beleži najvažnije događaje. Svoje poglede iznosi jasno i nedvosmisleno u vrednosnom smislu, ali ne pretenduje da ih nametne kao obrazac. Mnogo prostora ostavljeno je za dijalog čitaoca sa iznetim problemima i sa samim sobom. Nastojao je i u velikoj meri uspeo da d?a jedan celovit i interdisciplinarni osvrt na ovu složenu problematiku. Veoma dobro su ukomponovana geopolitička gledišta nespornih autoriteta u toj oblasti (Bžežinski, Hantington, Dugin i drugi), sa kompetentnim vojno-stručnim prikazom ratnih dejstava i sistematskom analizom najvažnijih političkih zbivanja vezanih za situaciju u Ukrajini. Izvodi iz dnevnika autora tokom karijere kao obaveštajnog oficira i vojnog diplomate dobro se uklapaju u celinu tematike i daju neobičan lični pečat koji ovaj rukopis čini posebnim. Uspešno je ukomponovana i „paralela? situacije u Ukrajini sa događajima na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno između odnosa glavnih zapadnih subjekata međunarodnih odnosa prema Rusiji i Republici Srbiji.

Ovo jesu istorijska vremena o kojima autor knjige svedoči na veoma objektivan, precizan i korektan način. Jasno su u knjizi naznačene dileme, kuda mi to danas kao civilizacija idemo: u zonu nepredvidivih sukoba, ili ka nekom novom pravednijem svetu.

U zaključku knjige se predviđa da će nezavisno od okončanja rata u Ukrajini konfrontacija između SAD i Rusije opstati makar u nekom vidu. Stoga se upozorava na hipotetičku opciju šireg konflikta u jednom trenutku koji bi bio pravi Armagedon za ljudsku civilizaciju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ukrajina , Rusija , Geopolitika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Ključ izdavaštvo; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 408 str.; 978-86-82198-20-8;