knjizara.com
O jeziku, rode

Boško Lomović (autor)

O jeziku, rode
1035 din
Stara cena: 1150 din
U korpu

Knjiga odanosti srpskom jeziku
„Knjiga O jeziku, rode biserni je primer kako treba čuvati srpski jezik od siromašenja i urušavanja njegove i leksičke, i gramatičke, i stilističke strukture. I još bolji je primer kako se pesnički, vrlo prijemčivo može govoriti o jezičkim manama i vrlinama. A takav govor sam sobom pokazuje sve moći i bogatstvo srpskog književnog jezika čak i kad se njime „besedi“ o njgovom siromašenju i negiranju njegovih suštastvenih osobina.

Lomovićeva knjiga, jednom rečju rečeno, knjiga je odanosti srpskom jeziku u odbrani njegovih zakonitosti i lepote.“ – dr Miloš Kovačević

>
„Boško Lomović – koji se cio vijek bavio knjiežvnim i novinarskim radom, služeći se, dakle, srpskim jezikom kao glavnim oruđem svojih zanata – ovu knjigu završava riječima:’O jeziku mnogo znam, učio sam i naučio, ali, priznajem, i mnogo više ne znam, jer to je prostrano polje koje čovjek za svoga vijeka ni izbliza ne može preći’.
Treba se zamisliti nad ovim iskazom, budući da je od čovjeka koji je dobro spoznao prirodu, mogućnosti i ljepote toga polja. Ovo može biti i najglasniji poziv svima onim koji žele da budu dio onog svijeta koji smatra da jeste ili želi da bude dio srpske kulturne javnosti – poziv da se vrate svome srpskom jeziku. U njemu će naći sve što ne nalaze u takozvanim velikim svjetskim jezicima: ljepotu i bogatstvo koju samo rođeni jezik nudi, tajnu veličune naše kulture.
Poziv da učimo srpski jezik i o srpskom jeziku, da ljubav prema njemu kao temelju našeg identiteta prenosimo na mlađe.“ – dr Sreto Tanasić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 176 str.; 978-86-515-2342-0;