knjizara.com
Priča o Kini

Majkl Vud (autor)

Priča o Kini
1529 din
Stara cena: 1799 din
U korpu

Portret jedne civilizacije i njenog naroda

„Temeljno istražen i dinamično napisan uvod u bogatu riznicu kineske istorije i kulture.“
– Guardian

Istorija Kine objedinjena u jedinstvenoj knjizi koja pruža uvid u prošlost ove svetske supersile i ispituje njen današnji značaj.

Majkl Vud je proputovao Kinu, najdugotrajniju državu na svetu, uzduž i popreko kako bi ispričao uzbudljivu pripovest punu obrta, neverovatne kreativnosti i duboke ljudskosti koja se proteže hiljadama godina u prošlost. Uzimajući u obzi

r nova, uzbudljiva arheološka otkrića, knjiga započinje od najranijih dinastija, začetka kineske države i temelja kineske kulture iz Konfučijevog vremena. Vud posebnu pažnju poklanja razdobljima i temama koje istoričari danas ponovo analiziraju, kao što su renesansa za vreme dinastije Sung i sjajna naučna otkrića koje je to doba iznedrilo. Autor istražuje susret sa Zapadom, opijumske ratove, sve ono što se događalo do sredine dvadesetog veka da bi pružio jasan i celovit prikaz društvenih prilika u Kini nakon 1949. godine. Uz razmatranje krize iz 1989. zasnovane na nedavno razotkrivenim poverljivim dokumentima Vud prikazuje i društveni poredak pod upravom predsednika Si Đinpinga. Sve te pripovesti isprepletane su sa istorijskom pozadinom i piščevim putopisima. Priča o Kini je nezaobilazno štivo o najintrigantnijoj i najmoćnijoj državi na današnjoj svetskoj pozornici.

„Vud je divan pripovedač koji dočarava širu sliku ne gubeći iz vida pojedinosti o običnim ljudima.“
– Kirkus Reviews

„Autor čitaocu pruža iscrpan uvod u značajne teme i rasprave o Kini.“
– Adventures in Historyland

„Stručna, domišljata, i prelepo napisana istorija velike civilizacije.“
– Tom Holand, autor knjige PAX

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 589 str.; 978-86-521-5357-2;