knjizara.com
Priviđenja i "Nova" Priviđenja

Milan Kašanin (autor)

Priviđenja i "Nova" Priviđenja
2200 din
U korpu

Priviđenja, poslednji roman Milana Kašanina, objavljen je prvi put 1981. godine. Nastavak romana je, iz rukopisa, priredio Predrag Vukadinović i objavio u nekoliko nastavaka, u „Savremeniku” 1982, u brojevima za mart, april, maj i jun. Reč je o jedanaest završenih poglavlja i epilogu. Do danas je roman samo jednom preštampan i to u četvrtoj knjizi piščevih „Izabranih dela” 2003. godine. Nažalost, tom prilikom nisu preuzeta poglavlja iz nastavka romana koja je Vukadinović objavio posle piščeve smrti. Pred čitaocima su Ka

šaninova Priviđenja, najzad, objavljena u celosti, udružena ne samo sa dopunjenim nastavkom koji je u „Savremeniku” štampao Predrag Vukadinović, nego i sa svim onim konceptima i skicama, manje ili više razrađenim, a sačuvanim u rukopisu.
Život predratne buržoazije retko je bio predmet književne obrade u srpskoj književnosti druge polovine 20. veka. U svom poslednjem romanu, Kašanin pruža sliku nekadašnjeg sveta kroz život nekoliko porodica, povezanih familijarnim vezama. Piščev narativ ciljano je usmeren na život srpskog građanskog društva u kraljevini Jugoslaviji u predvečerje Drugog svetskog rata. Sam Kašanin je u ovo umetničku prozu, jednim delom, preneo vlastita iskustva i poznanstva, oživeo i transponovao u literaturu značajne ličnosti i događaje stvarajući tako upečatljive i žive književne junake.
Svi rukopisi u vezi sa ovim romanom Milana Kašanina čuvaju se u Rukopisnom odeljenju Matice srpske, u okviru Ličnog fonda „Milana Kašanina (1895-1981)”, pod signaturom LF MK III/6.
Knjiga ima 461 stranu, i podeljena je na celine, naznačene nazivima knjiga: „Priviđenja” (knjiga prva), „Nova” Priviđenja (knjiga druga), Epilog i pogovor priređivača.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Matica srpska; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 461 str.; 978-86-7946-459-0;