knjizara.com
Pustolovine sećanja - tajne pamćenja i zaborava

Ilva Estbi, Hilde Estbi (autor)

Pustolovine sećanja - tajne pamćenja i zaborava
1284 din
Stara cena: 1690 din
U korpu

Neuropsiholog Ilva Estbi i njena sestra, publicistkinja i spisateljica Hilde Estbi, kreću u ovoj knjizi u uzbudljivu pustolovinu sećanja, koja se proteže od otkrića pamćenja na nivou neurona do modernog čitanja misli pomoću mašina za magnetnu rezonancu. Knjiga

govori o tehnikama pamćenja, lažnim sećanjima i zaboravu, a autorke razgovaraju sa čovekom koji je u celosti izgubio pamćenje, sa mladićem koji je preživeo teroristički napad na ostrvu Uteja, sa desetoro ronilaca, četiri šahovska velemajstora, sa arhitektama, mnemonistima, taksistima, kriminalističkim istražiteljem, operskim pevačem, autorkom Lin Ulman, dobitnikom Nobelove nagrade Edvardom Muserom, klimatologom Krisom Fildom, blogerkom Idom Džekson, kao i sa njihovom sestrom Tonje koja se sprema da izvede padobranski skok kako bi otkrila šta se to dešava kada nam život proleti pred očima.

Možemo li verovati svojim sećanjima? Po čemu se pamćenje dece razlikuje od sećanja starijih ljudi? Kako možemo pospešiti učenje? Kako živeti sa traumatskim sećanjima, a kako uopšte živeti bez sećanja? Ovo su samo neka od pitanja koja istražuju sestre, Hilde i Ilva Estbi.

Knjiga Pustolovine sećanja predstavlja jedinstvenu i nezaboravnu povest o pamćenju, koja nam pokazuje kako mozak gotovo magično priziva informacije i oživljava minule trenutke, i kako sećanja čine neophodnu osnovu za našu sposobnost da zamislimo budućnost. Istovremeno, ona nam razotkriva da je pamćenje veoma nepouzdan prijatelj koji sledi vlastita pravila, kao i to da je neka sećanja najbolje zaboraviti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pamćenje
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Karpos; 2024; ćirilica; 21 cm; 244 str.; 978-86-6435-218-5;