knjizara.com
Rekvijem

Antonio Tabuki (autor)

Rekvijem
801 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Sastanak, slučajni susreti i misteriozni obilazak Lisabona čine ovaj dirljivi omaž Tabukijevom voljenom gradu i omiljenom pesniku Fernandu Pesoi.
U stanju između svesti i nesvesti, jave i sna, narator se u podne nađe u pustom i uzavrelom Lisabonu. On ima zakazan susret sa velikim pesnikom. Ubrzo shvata da je došlo do nesporazuma i da će se ova osoba, kao i svi duhovi, verovatno pojaviti tek u ponoc´. U narednih dvanaest sati čekanja, dešavaju se mnoga misteriozna i inicijativna iskustva, susreti s neobičnim likovima: drogiranim mladićem, hromim prodavcem lozova, taksistom koji ne poznaje gradske ulice, čuvarom groblja, harmonikašem... Dok pokušava

da razreši čvorove svog halucinantnog stanja, prošlost i sadašnjost se prepliću, a živi i mrtvi se sreću u istoj ravni neočekivanih doživljaja.
Ovaj bizarni rekvijem koji sa neobičnom radošc´u govori o smrti, snoliko je hodočašće, Alisa u zemlji čuda u kojoj je Zemlja čuda Lisabon. Ova razigrana minijatura, delom je nežna autobiografska fantazija, delom iskrena posveta Portugalu za koji je Tabuki bio duboko vezan, ali i čin posebne naklonosti poznatog pisca koji je želeo da napiše ovu knjigu baš na portugalskom.

Dobitnik italijanske Nagrade PEN 1991.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 96 str.; 978-86-6457-533-1;