knjizara.com
Srbi u budimskoj varoši Taban

Radomir Čvarkić (autor)

Srbi u budimskoj varoši Taban
4410 din
Stara cena: 4900 din
U korpu

Povodom stogodišnjice optiranja Srba i tragičnog nestanka srpske varoši Taban u Budimu„Istorija Srba na tlu Mađarske, kako one u današnjim granicama, tako i u svim istorijskim zemljama nekadašnje milenijumske Ugarske, kompleksna je i višeslojna. Mnogi učeni ljudi od pera i misli su se latili istraživanja pojedinih aspekata bogate istorije srpskog bivstvovanja na tome tlu. Jedan od ugaonih kamena temeljaca čitave srpske prošlosti na području današnje Mađarske jeste nekad naselje, a danas kvart na Budimu po imenu Taban.
Administrati

vno on je zapravo deo modernog prvog i jedanaestog kvarta Budimpešte i danas je on mahom park, uz nekoliko lepih zgrada koje podsećaju na nekadašnju slavu Tabana.
Racko kupatilo, Zlatni jelen, gostionica koja i danas funkcioniše kao restoran, biste Vuka Karadžića i Kornelija Stankovića, i jedan spomenik sa zvonom jedini su tragovi koji danas sećaju prolaznike na ovu varoš. Taban je u svojoj povesnici bio i samostalna varoš gde su Srbi ostavili velikog i dubokog traga.

Monografija Radomira Čvarkića je upravo jedno prisećanje i podsećanje na to kako je izgledala ta burna i uzbudljiva prošlost Tabana. Srbi u budimskoj varoši Taban vodi čitaoce kroz prošlost Srba u Ugarskoj, i jedan narod sa makroistorijskog smešta na mikroistorijski plan. Lokalna istorija, ona koju su francuski velikani još u pretprošlom veku počeli da istražuju, u srpskoj istoriografiji je tek u povoju. U književnosti je, pak, dobro poznata. A Radomir Čvarkić ima prilično iskustva u literaturi, kao neko ko već godinama ozbiljno pledira da bude priznati delatnik na polzu pisane reči. Višestruko nagrađivan za svoj spisateljski rad,
Radomir Čvarkić se sada osmelio da zakorači i na nemirno i nesigurno polje laviranja između naučnog i romanesknog dela.“
Prof. dr Boris Stojkovski

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srba
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 30 cm; 200 str.; 978-86-515-2345-1;