knjizara.com
U drugom smeru : savremeno srpsko pesništvo u 21. veku

Žarka Svirčev, Stevan Bradić (autor)

U drugom smeru : savremeno srpsko pesništvo u 21. veku
1650 din
U korpu

Zbornik U drugom smeru: savremeno srpsko pesništvu u 21. veku ima za cilj da pruži sveobuhvatan teorijski okvir za tumačenje poezije čiji se autori i autorke profilišu i pozicioniraju na književnoj sceni na samom kraju dvadesetog i u prvim decenijama dvadeset prvog stoleća. Autorke i autori priloga u zborniku to postižu kroz analizu pojedinačnih pesničkih opusa, poetika i fenomena koji čine sastavni deo kako sociologije književnosti, tako i studija kulture. Posebna pažnja poklanja se ženskom autorstvu, ulozi digitalnih medija i društvenih mreža, te savremenoj izdavačkoj politici. Radovi se bave k

ontekstualizacijom i tumačenjem pesničkih opusa kako etabliranih stvaralaca, kao što su Ana Seferović, Tanja Stupar Trifunović, Siniša Tucić, Bojan Vasić, tako i najnovijih pesničkih glasova ? Radmile Petrović, Katarine Mitrović, Martine Kuzmanović, Aleksandre Jovičić Đinović, Marije Veckov Krtinić i drugih.
Značaj zbornika U drugom smeru: savremeno srpsko pesništvo u 21. veku za domaću nauku o književnosti je višestruk.Težnja za uspostavljanjem kritičkog otklona, bez obzira na dosadašnju akademsku legitimaciju i medijsku vidljivost pesnikinja i pesnika, pruža pouzdan osnov za tumačenje koje prevazilazi impresionističku razinu. Preplitanje književne i društvene teorije, koje služi kao organon inovativnih interpretacija, čini zbornik i metodološki podsticajnim i relevantnim.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 212 str.; 978-86-7095-330-7;