knjizara.com
Zadužbine u srpskom pravu

Jelena Veselinov (autor)

Zadužbine u srpskom pravu
1320 din
U korpu

U okviru Odeljenja za društvene nauke Matice srpske objavljena je naučna monografija „Zadužbine u srpskom pravu – istorijski kontekst i savremeni izazovi” autorke dr Jelene Veselinov.

Naučna monografija zasnovana na višegodišnjem teorijskom istraživanju i praktičnom iskustvu autorke. Kroz studiozno napisanih 256 strana čitaoca upoznaje sa istorijatom i određivanjem pojma zadužbina u Srbiji, nakon čega razmatra njihovu pravnu prirodu u širem smislu da bi se usmerila ka pravnom položaju zadužbina u Srbiji. U narednim poglavlji

ma monografije, autorka analizira pravni položaj zadužbina kojima je nakon Drugog svetskog rata oduzeta imovina, nudeći zakonske, kao i naučne okvire, obogaćene praktičnim primerima i studijama slučaja. Posebna vrednost monografije ogleda se u sadržajnoj analizi i kritičkom osvrtu na rešenja državnih organa u postupku restitucije zadužbinske imovine u Srbiji. Naučna monografija je dodatno obogaćena poglavljima koja se bave zadužbinama u zemljama Evrope kao i na koji način su evropske tendencije uticale na regulative Zakona o zadužbinama.

Monografija sadrži i značajne priloge, kao i opsežnu literaturu i izvore.

Recenzenti monografije su: prof. dr Dušan Nikolić, prof. dr Katarina Dolović, prof. dr Snežana Lakićević, i prof. dr Slobodan Bjelica.

Izvod iz recenzije prof. dr Dušana Nikolića: „…pred nama je tekst, koji je napisan na jasan i precizan način, jednako razumljiv onima koji se profesionalno bave pravom, ali i običnim građanima koji su zainteresovani za istorijske i aktuelne aspekte zadužbinarstva.”

Štampanje ove knjige omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zadužbine
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Matica srpska; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 256 str.; 978-86-7946-472-9;