knjizara.com
Akvarel

Slobodan Ž. Božović (autor)

Akvarel
4050 din
Stara cena: 4500 din
U korpu

Akvarel – jedna od najraskošnijih slikarskih tehnika
Baviti se nekom vrstom umetnosti je želja i potreba svih nas. Među prvim pokušajima bavljenja umetnošću je crtanje i slikanje. Umetnost je duhovna delatnost koja bez zanatske veštine ne može uspešno realizovati ideju. Da bi počeli baviti se slikanjem potrebno je savladati određene tehnike, osnovne veštine i iskustvo, nakon toga možete da se upustite u ozbiljan rad. Ali ,,uvek imajte na umu da ništa vredno nije stvoreno bez muke“ (Endžela Ger). Gledajući akvarele velikih majstora slikarstva nemojte reći: ,,Kada ću ja ovako umeti?“.

Nemojte se truditi da radite kao oni, već uradite koliko su oni. Oni su počinjali kao vi.

Naučili su da prikazuju realni svet, da bi nastavili sa eksperimentima, otkrivajući lepotu stvari koju drugi ne vide. Jer, gledati i videti nije isto. Crtanje i slikanje zahteva umetničko posmatranje. Mnogi autori priručnika izostavljaju vrlo važan deo u procesu rada, a to je psihološka priprema za rad. Većina se isključivo bavi tehnikom, bez razrade ideje, jednog misaonog procesa koji prethodi praktičnom radu, odnosno realizaciji ideje. Nemojte da vas obeshrabre prvi neuspesi. Oni prate proces učenja. Budite uporni, istrajni, oslobodite se straha od neuspeha. Ne odustajte!

Kada savladate razne tehnike i postignete vredne i atraktivne rezultate osetićete zadovoljstvo, radost, razonodu. Otkrićete izražajne mogućnosti pojedinih tehnika koje odgovaraju vašem temperamentu i sklonostima. Akvarel je jedna od najraskošnijih slikarskih tehnika zbog svoje fluidnosti, brzine, prozračnosti, neposrednosti. Slikanje akvarela može sebi svako da priušti: nema glomazne opreme, boje, papir i četke mogu se nabaviti po pristupačnim cenama, ne zahteva poseban prostor. Nadam se da ćete uz pomoć ovog priručnika ostvariti željene rezultate, upoznati stvaralački proces nastanka svakog umetničkog dela, uz stručna uputstva.

Nije mi bio cilj da u priručniku prikažem svoje praktične mogućnosti, već da na popularan način, tekstom i ilustracijama prikažem kako se može početi baviti ovom tehnikom.
Priručnik Akvarel je nastao kao rezultat dugogodišnjeg slikarskog i pedagoškog rada. – Autor

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Akvarel
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 233 str.; 978-86-515-2340-6;