knjizara.com
Balade o strašnom skladu

Aleksandar Šurbatović (autor)

Balade o strašnom skladu
960 din
Stara cena: 1200 din
U korpu

Roman Balade o strašnom skladu prati pet dana u životu troje mladih ljudi koji su se našli usred beogradskog grotla krajem decembra 1996. Njihove porodice, lični odnosi, država, sve se raspada u suludom vrtlogu balkanskog danse macabrea.
Priča počinje smrću Dimitrijevog oca koji je sinu došao u posetu. Iz nekog neobjašnjivog razloga nikome to ne saopštava ni majci, ni gradskim službama, već pokušava da se suoči sa činjenicom smrti osobe koja mu je u životu najviše značila.
Za to vreme Miloš pokušava da emigrira na zabito karipsko ostrvo San Salvador, zbog čega je primoran da zajmi novac od zelenaša. Marija slučajno sreće

majku koja je pre nekoliko godina napustila svoju porodicu i otišla s ljubavnikom. I dalje ljuta i povređena, ipak odlučuje da ne prekine sve veze sa omraženom majkom.
U tih pet dana njihovi životi se menjaju iz korena. Tmurni beogradski pejzaži postaju pozornica velikih porodičnih svađa, podzemnih ilegalnih klubova, prekookeanske avanture iz XVI veka u kojoj će probisvet Manolito otkriti novi kontinent.
Zastrašujući tigar se slobodno šeta beogradskim ulicama, devojka gubi moć znojenja, gnom iz kaste Spavača zvani Čovek Neverovatnih Atletskih Sposobnosti najavljuje apokalipsu, flamanski Mefisto se poigrava sudbinom neizlečivo bolesnog psa Šabana, a jedan renesansni majstor će uspeti da naslika naše kolektivne noćne more.
Suluda bujica događaja na kraju romana se sliva na Terazije, gde se održava veliki kontramiting koji Srbiju dovodi na ivicu građanskog rata. Dolazi zima, a uprkos tome beogradski kotao vri. Ko u njemu još nije poludeo, taj mora da nije normalan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 446 str.; 978-86-6070-065-2;