knjizara.com
Dekamoron
ludus in fabula

Pop D. Đurđev (autor)

Dekamoron
1080 din
Stara cena: 1200 din
U korpu

Lirska pantomima ili basna in vivo
Svojevrsni pitoreskni basnogram, sa vibrantnim elementima dekonstruisane pastorale, svojstven piščevim (neo)avangardnim i kolažnim rešenjima, ovaj put pre svega po pitanju literature, nalazi se pred čitaocem knjige Dekamoron Popa D. Đurđeva. Kao i vizuelna, mozaična ili rebus-poezija u knjigama Poezija koja se gleda, Slik kovnica ili Deponija, ni knjiga Dekamoron ne odustaje od lirskog takta svakovrsne kontrafaktualnosti i to kroz način na koji pisac stupa u dijalog sa morfologijom basne.
Organ

izovane na Bokačov način, naslućeno dekameronovski, u deset ciklusa sa po deset multimedijalnih káža, ove kratke priče što nude jedan odgovor na pitanje šta basna može da znači, ispričane su podjednako u vremenu i prostoru. U tom vremenu, kad se raskol između dekonstrukcije i rekonstrukcije sve manje vidi, skriveni Bokačo iz naslova knjige Popa D. Đurđeva tu je da čitaocu raskrije još jednu novinu.
Ona referira upravo na vremensku ravan bokačovske basne, jer je svaki ciklus knjige Dekamoron implicitno vremenski organizovan. Tako, s obzirom da je stvarnost sa svim svojim eksperimentima velika tema celokupnog dela Popa D. Đurđeva, smeni Bokačovih pripovedača na dnevnom nivou u knjizi Dekameron, odgovara i vremenska smena ciklusa u knjizi Dekamoron.
Olja VASILEVA


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 19 cm; 136 str.; 978-86-515-2367-3;