knjizara.com
Guliverovi putopisi - elektronska knjiga

Džonatan Svift (autor)

Guliverovi putopisi - elektronska knjiga
rasprodato

Prava je sviftovska ironija što remek?delo Džonatana Svifta, skraćeno zvano „Guliverovi putopisi“ (u nas, dosad, „Guliverova putovanja“) koje je i mračna satira ljudske prirode i parodija onovremenih putopisa, brzo našlo put u dečju književnost. Bezbrojne su ilustrovane prerade, skraćenja i sakaćenja te knjige da bi se prilagodila dečjem uzrastu i mašti. Jednostavno, izdavači nisu mogli odoleti tome da Sviftove patuljke, džinove, leteća ostrva i razumne konje ne iskoriste da bi osvojili dečje čitaoce. Naravno, u svom celovit

om izdanju, kao što je ovo, knjiga je štivo isključivo za odrasle, a sadrži četiri dela:
Putopis o boravku u Liliputu, zemlji patuljaka, gde Guliver biva zarobljen, kroz razne peripetije stiče opet slobodu i milost vladara te zemlje, uz počasti i titule, da bi, kroz dvorske intrige, sve sem slobode izgubio, a nju sačuvao samo bekstvom i srećnim spasenjem.
Putopis o boravku u Brobdingnagu , zemlji divova, gde se Guliver nalazi u obrnutoj ulozi od one u Liliputu, i prolazi snalažljivo kroz razne nedaće proizašle iz njegove malešnosti, trudeći se, takođe, da razume i čak utiče na moralne i političke poglede kralja, koji se poprilično razlikuju od evropskih.
Treći putopis je o doživljajima na Laputi, letećem ostrvu, i nekim zemljama njemu relativno bliskim, uključujući i Japan. Guliver se i tu snalazi u neobičnom miljeu, koji pisac koristi da se naruga mnogim običajima vlastite zemlje, naročito onima koji vladaju u oblasti nauke.
U poslednjem delu, „Putovanju u Zemlju Hujnama“, Gulivera dospeva na nepoznato ostrvo, gde razumna rasa konja, Hujnami, vlada nad potpuno čovekolikom i beslovesnom rasom, Jahujima, koji služe kao marva. Hujnami su u nedoumici da li je i Guliver Jahuj, ali ga, na kraju, uzimaju za takvog. On teško primi kad ga Hujnami, iz određenih razloga, prognaju s ostrva, jer je bio oduševljen njihovim običajima i viđenjem sveta i života. Biva spasen i konačno se vraća u Englesku.
Guliver, na početku knjige, kreće u svoje pustolovine optimistički i otvorena srca, da bi završio kao potpun čovekomrzac, zadovoljan jedino time što može svakodnevno razgovarati sa svoja dva paripa.
„Guliverovi putopisi“, uprkos često šaljivom stilu i skoro bajkovitoj osnovi, nije „olaka“ knjiga, kao što to nisu ni, recimo, „Don Kihote“, ili „Kandid“, uz koje, zasigurno, spada među putokaze na putu svetske književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2009; ćirilica; 978-86-87579-15-6;