knjizara.com
Letopis kulturnog života Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: 1926-1928

Bojan Đorđević (autor)

Letopis kulturnog života Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: 1926-1928
2200 din
U korpu

Letopis kulturnog života Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1926–1928 Bojana Đorđevića, predstavlja nastavak rada Instituta za književnost i umetnost na sačinjavanju bibliografije članaka o kulturnom i umetničkom životu prve polovine XX veka. Letopis prati listove Politika, Vreme i Pravda kroz period od tri godine, ukazujući kako na kulturnu atmosferu u različitim oblastima stvaralaštva (književnost, scenske i likovne umetnosti, muzika, film), tako i na razvoj književne i umetničke kritike, pa i same uređivačke politike listova. Na planu strukture, članci u bibliografiji su podeljeni najpre po listovima, a potom i na posebne oblasti umetnosti unutar svakog lista. Takav način organiz

acije podataka omogućuje lakše praćenje uređivačkog pristupa svakog od listova tokom perioda primetnog kulturnog razvoja, ali i velikih političkih sukoba u Kraljevini SHS. Letopis sadrži i opsežan indeks imena autora članaka i onih o kojima su članci pisani.

Kulturni život obuhvaćenog perioda, kako zaključuje autor, sve je burniji i raznovrsniji, članci o stranim umetnicima i kulturama učestaliji nego ranije, a primetno je i interesovanje za celokupnost kulturnog prostora Kraljevine SHS. Osim toga, Letopis je i značajan dokument o ukusu i kulturnim potrebama tadašnje šire publike, i prati recepciju novih i dotad skrajnutih umetničkih oblika (naročito filma i fotografije). Među domaćim književnicima i kulturnim radnicima bilo je i filmofila (Bogdan Popović, Branislav Petronijević, Slobodan Jovanović) i onih koji su film kao umetnost odbacivali (Isidora Sekulić, Sibe Miličić). Interesantno je i to da je redovno praćena sovjetska filmska produkcija, bez obzira na značajne ideološke razlike i prepreke. Članci o pozorištu, operi i baletu, međutim, bili su najzastupljeniji. Izveštavalo se i o skandalima i sukobima među glumcima i književnicima, a izuzetno su brojni bili tekstovi o stranim zvezdama, evropskim i holivudskim. Pisalo se o posetama stranih umetnika Beogradu i Kraljevini SHS (Rabindranat Tagore, Karin Mihaelis, Dimitrij Mereškovski), a objavljeni su i intervjui sa Meri Pikford, Polom Negri, Lilijen Giš i drugima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bibliografije , Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 660 str.; 978-86-7095-327-7;