knjizara.com
Slovenački XX vek
portreti znamenitih Slovenaca, jednog zločinca i zmaja

Vladimir Petrović (autor)

Slovenački XX vek
1320 din
U korpu

„To što je Petrović uspešan autor kratkih priča doprinelo je svežini stila kojim piše.“
Ivan Ivanji

Predstavljajući istoriju prošlog veka preko portreta velikih slovenačkih pisaca, političara, obaveštajaca, vojskovođa, kompozitora, svetskih putnika, humanista, ali i jednog zločinca, direktno odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi, Vladimir Petrović u bogato ilustrovanoj knjizi Slovenački XX vek donosi istoriju nama bliske zemlje na jedinstven način.
Ova knjiga se može čitati na dva načina. Najpre, ona je prikaz krajnje zanimljivih biografija. Tako ćemo u njoj otkri

ti sudbinu legendarnog gradonačelnika Ljubljane koji je u smrt protestno krenuo sa jugoslovenskom zastavom, saznati kako je Vladimir Vauhnik uspeo da postane trostruki – možda čak i četvorostruki – špijun, ali i ko je bila druga Evropljanka koja je obišla sve kontinente i kako je izgledao njen susret sa ljudožderima. Otkrićemo i kakva je bila sudbina svetskog rekordera u broju napisanih državnih himni, saznaćemo kako je zbog neslane šale Vitomil Zupan dobio 18 godina robije, ali i kako je jedan oficir uspeo da bude i četnički komandant i partizanski general. Naposletku, ova knjiga nam otkriva i biografiju najstarijeg evropskog pisca, baš kao i okolnosti „dve“ smrti čuvenog frontmena Buldožera.
S druge strane, upravo preko biografija ljudi koji su menjali ovu zemlju, otkrićemo uzbudljivu istoriju slovenačkog XX veka.
*

„Početak i kraj ‘kratkog XX veka’ Erik Hobsbaum je u svojoj knjizi Doba ekstrema smestio u Sarajevo 1914. i 1992. godine, u začetak i raspad južnoslovenske države. Za svedoke ‘stoleća Jugoslavije’ Vladimir Petrović u svojoj knjizi uzima Slovence koji su svoj život na različite načine upisali u povest zemlje koje više nema – od Davorina Jenka do Marka Brecelja, od Borisa Pahora do Odila Globočnika, od Vladimira Vauhnika do Vitomila Zupana… Trideset godina nakon nestanka Jugoslavije, u zemljama nastalim na njenim razvalinama napisane su nove nacionalne istorije u kojima su veze između jugoslovenskih naroda i kultura, građene više od jednog veka, potiskivane i kidane, a junaci ove knjige uglavnom prećutkivani ili ostavljeni u njenim fusnotama. Smatrajući to nepravdom, Vladimir Petrović ih otima iz tmine.“
Nebojša Grujičić

*
„Vodeći nas kroz prošlo stoleće, autor daje verni prikaz istorijskih događaja kroz biografije junaka knjige, ali i šire društvene, kulturne i političke slike vremena. Mnoštvo podataka znalački je sistematizovano i predstavljeno kroz pitak stil prijemčiv široj publici, a da pritom nije izgubljena originalnost istorijskih izvora koje autor navodi na krajevima poglavlja.
Knjigu posebno oplemenjuje veliki broj arhivskih fotografija koje dodatno doprinose njenoj autentičnosti.Takav način predstavljanja istorije poseb-no će biti privlačan mlađim generacijama i omogućiti im da se upoznaju sa zanimljivim istorijskim ličnostima.“
Žaneta Đukić Perišić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slovenija , Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Akademska knjiga; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 260 str.; 978-86-6263-543-3;