knjizara.com
Srbi u Zagrebu

Dejan Medaković (autor)

Srbi u Zagrebu
4410 din
Stara cena: 4900 din
U korpu

„Knjigu Srbi u Zagrebu napisao sam u nameri da zaokružim svoja razmišljanja o rubnim krajevima srpskog etničkog prostora. Ovo, dakle, nije istorija Srba u Hrvatskoj, već pokušaj da se njihova prisutnost na ovom prostoru usredsredi na grad Zagreb. Takvo opredeljenje je rezultat celokupnog razvoja Srba u glavnom gradu Hrvatske. Oni su tokom XIX veka ušli u sve pore gradskog života, postigavši zapažen ugled i časno mesto u procesu brze urbanizacije ovoga grada. Ovom knjigom želeo sam da se odužim mom rodnom gradu, u kojem je prošao deo moje mladosti i gde počivaju moji preci. Knjigu posvećujem onima koji su izgubili svoju domovinu.“ – Dejan Medakov



Ako se istorija Zagreba gleda u rasponu od kraja XVIII veka pa do decenije pred 1941. godinu, lako se uočava da je u tom periodu ovaj grad imao izrazito mešovitu nacionalnu strukturu stanovništva. Cilj ove knjige bio je da podvuče srpski doprinos ovom razvoju, odnosno da pokaže u kojoj su meri Srbi bili sastavni deo njegovog razvoja. Oni su se brzo ugradili u sve urbane oblike koji su u njemu stvoreni. Ušli su u sve gradske strukture na tolerantan i visokocivilizovan način.

Srbi su postali sastavni deo ukupnog političkog života Hrvatske. Bez njih se ne može zamisliti borba hrvatskog naroda da u reformama Austrougarske monarhije izbori svoja istorijska prava. U mnogim kriznim zbivanjima srpska politika nije odudarala od politike koja je vođena u Hrvatskom saboru. Te godine međusobne saradnje pripadaju svetlim stranicama istorije odnosa dva naroda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 283 str.; 978-86-515-2228-7;