knjizara.com
Od artističkog do devijantnog

Aleksandar Matković (autor)

Od artističkog do devijantnog
2700 din
Stara cena: 3000 din
U korpu

Odnos umetnosti, socijalne devijantnosti i prava
Knjiga koja je pred čitaocem predstavlja rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja u domenu veze između svih navedenih pojmova: artističkog i devijantnog, artističkog i protivpravnog, kao i međusobne interakcije sve tri označene sfere. Deo takvih istraživanja autor je objavljivao tokom proteklih godina u različitim naučnim publikacijama.
Opisani delovi pojavljuju se u ovoj knjizi u modifikovanoj i dopunjenoj formi koja je usklađena sa potrebama predmetnog rada. Sa druge str

ane, većina ovde publikovanih materijala ranije nije objavljivana, usled čega se oni pojavljuju u premijernom obliku pisanom isključivo za potrebe ove monografije.

„Aleksandar Matković, afirmisani teoretičar odnosa prava i umetnosti, […] složenom zadatku […] prilazi sa izvanrednim poznavanjem i umetnosti i prava. Njegova misao, iako se bavi predmetom zagonetnim i teško pristupačnim, pronicljiva je, pregledna i dosledna. Čak i kada napominje da će o određenoj temi govoriti uzgred ili u skraćenom obliku, zapažanja su mu akribična i podsticajna. Sa zavidnim umećem Matković koristi obilje referenci, bira upečatljive primere iz umetničkih pokreta, književnosti, slikarstva, filma, muzike, stripa i performansa, proniče u njihova značenja i podvrgava svestranoj analizi njihove normativne aberacije, koje mogu biti stvarne, ali im, isto tako, iz vanpravnih pobuda mogu biti samo pripisane.
Prepoznavanjem pojava koje u vreme nastanka ili nisu smatrane umetničkim pa su ih konformistički arbitri u kulturi bagatelisali, ili su, sa stanovišta čuvara poretka prokazivane kao deo neželjenog političkog hibrisa, Matković iz novog ugla osvetljava brojna dela svetske kulturne baštine, ali i stvaralačku scenu Novog Sada, Srbije i nekadašnje Jugoslavije.“ – Slobodan Beljanski


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Orion Art; 2024; Broširani povez; latinica; 24 cm; 495 str.; 978-86-6136-021-3;