knjizara.com
Ogledi o pravoslavlju

Nikodim Milaš (autor)

Ogledi o pravoslavlju
2500 din
U korpu

Knjiga Ogledi o pravoslavlju Nikodima Milaša, sa predgovorom i izborom tekstova koji je priredio Mikonja Knežević, predstavlja bitan doprinos srpskoj duhovnoj baštini. Ovaj izbor tekstova pruža sveobuhvatan uvid u rad jednog od najznačajnijih srpskih teologa i crkvenih velikodostojnika, koji je svoj život posvetio izučavanju kanonskog prava i odbrani pravoslavne vere. Milaševe analize i tekstovi i danas ostaju referentne tačke u proučavanju odnosa između crkve i države, kao i u raspravama o crkvenom pravu i istoriji Srpske pravoslavne crkve.
Sadržaj k

njige obuhvata niz ogleda koji se bave suštinskim pitanjima pravoslavne vere, među kojima su teme vezane za duhovno i kanonsko nasleđe Srba, kao i detaljne analize odnosa pravoslavne i rimokatoličke crkve. U svakom od ovih tekstova, Milaš demonstrira svoje duboko poznavanje crkvene istorije, teologije i prava, što je uočljivo kroz njegov pristup kojim kombinuje teorijsko i iskustveno znanje. Pored toga, knjiga obuhvata i važne kontekste u kojima su se formirale ključne doktrine i prakse pravoslavlja.
Ova knjiga nije samo vredna kao delo za one koji se bave naukom, već predstavlja i važno svedočanstvo o borbi srpskog naroda za očuvanje verskog identiteta u vremenima velikih istorijskih i političkih izazova. Priređivač Mikonja Knežević je obogatio ovo izdanje predgovorom koji Milaševu biografiju kontekstualizuje u srpsku društvenu dinamiku tog vremena, čime se njegov rad i misao dodatno približavaju savremenom čitaocu. Ogledi o pravoslavlju tako postaju dragoceno štivo za sve koji žele dublje razumevanje pravoslavne teologije i istorije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 426 str.; 978-86-379-1565-2;