knjizara.com
Odnosi pravoslavnih hrišćana i muslimana u Bosni i Hercegovini u Drugom svetskom ratu

Aleksandar Praščević (autor)

Odnosi pravoslavnih hrišćana i muslimana u Bosni i Hercegovini u Drugom svetskom ratu
2122 din
Stara cena: 2497 din
U korpu

U osnovi celog istraživanja nalazi se stav humaniste, vernika, ali i naučnika da „svaki zločin zaslužuje osudu, svaka žrtva zaslužuje dostojan pomeni svaki humani postupak zaslužuje da bude istaknut i pohvaljen”.
Knjiga Odnosi pravoslavih hrišćana i muslimana u Bosni i Hercegovini u Drugom svetskom ratu na mnogo načina proširuje naša saznanja o stradanju srpskog stanovništva u Drugom svetskom ratu i složenom odnosu pravoslavnog i muslimanskog življa na prostoru Bosne i Hercegovine. U pitanju su svedočenja pravoslavnog stanovništva iz 40 srezova data u periodu omeđenom 1941. i 1944. godinom, iskazi stanovnika 21 sela i jedne opštine pribrani 1942. godine i izjave parohi

jana iz 92 parohije i 3 manastira date 1947. godine, sabrane na prostoru Mitropolije dabrobosanske i banjalučke, zvorničko-tuzlanske, zahumsko-hercegovačke i bihaćko-petrovačke eparhije.
Ova publikacija svojim sadržajem odbacuje ustaljene stereotipe i paušalne ocene, tako rasprostranjene danas, koji generalizuju odnose i teško istorijsko iskustvo pravoslavnih hrišćana i muslimana u ratnim godinama, gde ih svode samo na jednu istorijsku dimenziju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Srpska pravoslavna crkva , Bosna i Hercegovina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Ključ izdavaštvo; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 348 str.; 978-86-82198-17-8;