knjizara.com
Bosna i Hercegovina: rat koji su mnogi želeli : 1992-1995. Knj. 1, U ime smrti: 1992.

Kosta Nikolić (autor)

Bosna i Hercegovina: rat koji su mnogi želeli : 1992-1995. Knj. 1, U ime smrti: 1992.
3850 din
U korpu

Ova knjiga, nastala na detaljnom istraživanju dostupne arhivske građe, rasvetljava početak i prvu godinu strašnog rata u Bosni i Hercegovini krajem 20. veka. Kolaps Jugoslavije kao države, kao i istodobno raspadanje državnih i društvenih struktura u Bosni i Hercegovini i na nižim nivoima vlasti, omogućili su da zločinci postanu moćni, a da zločin bude nekažnjen ili čak i podstican. Objavljivanjem svedočenja i dokumenata prikupljenih tokom suđenja za zločine pred Haškim sudom i iz drugih izvora, Nikolić nam pomaže da bolje razumemo istoriju 20. veka, ne samo u Bosni i Hercegovini i širem jugoslovenskom i postjugoslovenskom prostoru, nego i u globalnim okvirima. Ona je, takođe, i iz

vor iz kojeg nove generacije mogu saznati šta je rat i kakve tragedije on donosi ljudima koji se odjednom nađu u vrtlogu namerno organizovanog haosa i anarhije.
Dejan Jović, Univerzitet u Zagrebu

Knjiga dr Koste Nikolića o prvoj godini rata u Bosni i Hercegovini predstavlja kapitalno delo, zasnovano na arhivskoj dokumentaciji prvog reda. Autor zaokružuje svoja višegodišnja istraživanja i daje sveobuhvatan i naučno utemeljen objektivan pogled na složen i višeslojan sukob u Bosni i Hercegovini. Autor posebnu pažnju posvećuje opisu brojnih ratnih zločina i stradanjima civilnog stanovništva. Pritom, zločine i žrtve ne deli prema nacionalnoj i verskoj pripadnosti, već svima pristupa na isti način, bez selektivnosti i pristrasnosti, držeći se dostupne dokumentacije, pravila istorijske nauke i humanističkih načela.
dr Dragomir Bondžić

Prednost knjige Bosna i Hercegovina, rat koji su mnogi želeli 1992–1995 nad malobrojnim, često (politički i nacionalno) angažovanim studijama koje obrađuju temu rata u Bosni, čine sistematizovana izvorna osnova i, iznad svega, pouzdana ratna hronologija, uspostavljena balansiranom obradom raznovrsne primarne građe, mimo svih etničkih ključeva i zamki. Iz Nikolićevog savesnog i akribičnog, hiperracionalnog stila pisanja, gde se forma podvrgava suštini a ne obratno, teško je razaznati emocije, poziciju ili aktivan odnos prema temi i akterima, zbog čega knjiga predstavlja i otvoreni poziv za naučni dijalog.
dr Vladan Jovanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Republika Srpska , Bosna i Hercegovina , Građanski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Akademska knjiga; 2024; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 750 str.; 978-86-6263-542-6;