knjizara.com
Hitler - slika tiranije 1-3

Alan Bulok (autor)

Hitler - slika tiranije 1-3
2399 din
Stara cena: 2999 din
U korpu

Hitler, slika tiranije prva je sveobuhvatna, i po mnogima još uvek najrelevantnija biografija čoveka koji je svojom politikom uspeo da ostavi veći deo sveta i skoro čitavu Evropu u ruševinama i krvi do kolena. U istoriji su retki primeri tolikog razaranja izazvanog isključivo idejama i voljom jedne jedine ličnosti. Ko je zaista bio Adolf Hitler i kako mu je uspelo da ostavi toliko dubok trag u svetskoj istoriji i da obeleži čitavu jednu epohu – možda i najtragičniju od svih? Alan Bulok, oksfordski profesor i verovatno „jedna od najsvestranijih i najzanimljivijih javnih ličnosti Britanije u XX veku” („Gardijan”), ovim delom upravo pokušava da odgovori na to pitanje.

U prvoj, od tr

i knjige, autor prati Hitlerov razvoj, bespoštedne (unutar)poli-tičke borbe i previranja, kao i istorijske okolnosti koje su dovele do toga da jedan autsajder, kakav je bio Adolf Hitler, dođe na vlast. Bio je to prvi korak ka civilizacijskoj katastrofi koja će u narednim godinama snaći čovečanstvo.

U drugoj, od tri knjige, autor prati borbu za vlast koja će Hitlera dovesti na mesto kancelara, rađanje diktatora tokom lažnog mira od 1933. do 1937, a zatim i anektiranje teritorija najbližih suseda Nemačke: Austrije, Čehoslovačke i Poljske. Bio je to početak Hitlerovog rata.

U trećoj, i završnoj knjizi, autor prati Hitlerov život tokom Drugog svetskog rata. Pandorina kutija je otvorena, Nemačka se, uprkos početnim uspesima, suočava sa sve odlučnijim otporom Savezničke koalicije.Megalomanski planovi polako se izjalovljuju, a do tada neviđen broj žrtava i nezamisliva razaranja ostaju jedina zaostavština Adolfa Hitlera.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hitler , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 978-86-6070-063-8;