knjizara.com
U potrazi za Hitlerovim vojnim planovima
tri godine vojni ataše u Berlinu

Vladimir Vauhnik (autor)

U potrazi za Hitlerovim vojnim planovima
1650 din
U korpu

Trogodišnji boravak u Berlinu, gde dolazi na službu vojnog atašea krajem 1938. godine, Vladimir Vauhnik će opisati u memoarskoj knjizi „U potrazi za Hitlerovim vojnim planovima“. Dajući u njoj široku sliku nemačkih priprema za osvajanje evropskih država, on to čini iz ugla direktnog svedoka, koji je, kako govore izveštaji američke obaveštajne agencije CIA, bio verovatno najbolje informisani strani posmatrač u Berlinu.
Opisujući iscrpno, uz mnoštvo slikovitih i krajnje zanimljivih detalja, kasniji tok nemačkih vojnih operacija i osvajanja Poljske, Francuske i brojnih drugih zemalja, Vauhnik ostavlja neprocenjivo svedočanstvo o prvim godinama Drugog svetskog rata. U isto vreme, Vauhni

ku je poverena nimalo laka dužnost da zastupa Kraljevinu Jugoslaviju koja pokušava da izbegne uplitanje u ratni sukob.
Posebna draž memoara su opisi Vauhnikovih susreta sa gotovo kompletnom nacističkom vrhuškom, ali i sa nizom ljudi koji su odredili istoriju prošlog veka, među kojima su Hitler, Gering, Himler, Gebels, knez Pavle, Hitlerovi protivnici koji će izvesti Julsku zaveru, ali i Ivo Andrić, tadašnji jugoslovenski poslanik u Berlinu.
U ovoj knjizi Vauhnik ostavlja i dragocene zapise o obaveštajnoj delatnosti i tehnikama koje je koristio tokom nje. Tako ćemo otkriti niz obaveštajnih metoda – od namernog plasiranja lažnih vesti, preko vrbovanja političara, umetnika, industrijalaca i oficira, pa sve do (zlo)upotrebe ljubavnih odnosa.
Jedinstveno istorijsko svedočanstvo – koje je napisao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i evropskih obaveštajaca dvadesetog veka – o godinama koje su svet odvele u najkrvaviji sukob svih vremena konačno se nalazi pred našim čitaocima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Akademska knjiga; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 1650 str.; 978-86-6263-545-7;