knjizara.com
I ispod sive druge boje žive: zbornik radova o Prebilovcima

I ispod sive druge boje žive: zbornik radova o Prebilovcima
2610 din
Stara cena: 2900 din
U korpu

U osam poglavlja na više od pet stotina stranica, čitaoci se upoznaju sa istorijom sela Prebilovci, etimologijom i toponimima, leksikom, narodnim predanjima, kulturnoistorijskim spomenicima u okolini, stradanjem stanovnika u poslednja dva rata, povratku prognanih i postepenim oživljavanjem naselja. Takođe, dati su i tekstovi iz štampe, a ono što je naročito značajno jeste antologija književnih ostvarenja čije je osnovno vezivno tkivo motivsko – hercegovačko selo Prebilovci. Gotovo svaka stranica u knjizi potkrepljena je i fotografijom.
dr Sena

Mihailović Milošević

Zbornik pokazuje da Prebilovci treba da stoje uz svaki pomen Jasenovca i Jadovna, jer istorija malog hercegovačkog sela i njegove žrtve moraju biti poznate i poštovane. Na to upućuje i činjenica da su žrtve iz Prebilovaca našle mesto i na freskama Hrama Svetog Save u Beogradu.
dr Ana Mumović

Iako je ime Prebilovaca utkano stradalničkim nitima u kolektivnu svest srpskog naroda, simboličan naziv zbornika predočava i „druge boje“ koje žive i koje su živele i oblikovale svakodnevni život meštana sela u prethodnim vremenima. Prolazeći kroz osam poglavlja zbornika radova čitaoci imaju priliku da se upoznaju sa istorijom naselja, stradanjima u poslednja dva rata, povratkom, borbom i životom u sadašnjim vremenima zatim o perspektivama koje se otvaraju u budućim vremenima, fotografijama, ljudima, događajima, lokalnom hercegovačkom leksikom i karakterističnim „prebilovačkim minijaturama“ koje su opstale u sećanjima Prebilovčana.
Bojan Arbutina, istoričar

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Zbornici
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 494 str.; 978-86-515-2268-3;