knjizara.com
Pravni položaj žene u srednjovekovnoj Srbiji

Nina Kršljanin (autor)

Pravni položaj žene u srednjovekovnoj Srbiji
2800 din
U korpu

"Ova knjiga nastala je kao plod dugogodišnje ljubavi prema srednjem veku uopšte i pravnoj istoriji srednjovekovne Srbije, s jedne strane– i, sa druge, svesti da se o pravnom položaju žene u našem srednjovekovnom pravu često iznose sudovi, pozitivni ili negativni, a da toj temi nije posvećena nijedna opsežna monografska studija. Smatrajući da tema zaslužuje podrobnu obradu, upustila sam se u poduhvat koji je ispao još zanimljiviji i zahvalniji za analizu nego što sam isprva očekivala. Bez sumnje, kao prvo delo na svoju temu, imaće brojne manjkavosti – i biću zahvalna ako mi čitaoci na njih ukažu. Ali nadam se da će p

odstaći diskusiju u stručnoj javnosti, a svakako ću i lično nastaviti sa istraživanjima u ovoj izuzetno interesantnoj oblasti.

Pored naučnika, verujem da će tema zainteresovati i širu čitalačku, a svakako barem studentsku publiku: stoga sam se trudila da knjiga bude prijemčiva i laiku, da sadrži objašnjenja i prevode izvornih tekstova koji čitaocu iz uže struke ne bi bili neophodni. Ako u ovome nisam pronašla pravu meru, ohrabrujem čitaoce da mi na to skrenu pažnju, kako bi u budućnosti i takve mane mogle da se isprave. Nadam se da sam uspela bar delimično da prenesem životnost i kompleksnost onoga što je pravo omogućavalo, ali i što je zabranjivalo, ženama u srednjovekovnoj Srbiji, od moćnih vlastelinki do siromašnih sebarskih udovica."

Iz predgovora

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Žene , Društveni položaj , Istorija prava
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 496 str.; 978-86-6132-128-3;