knjizara.com
Sa jarbola Eufrosine: o metafori bolesti

Bojana Savović (autor)

Sa jarbola Eufrosine: o metafori bolesti
1218 din
Stara cena: 1562 din
U korpu

Definisana podnaslovom „o metafori bolesti“, studija Bojane Savović istražuje pripovedanje o bolesti u modernom srpskom i evropskom romanu.
Pitanje bolesti kao književne teme i bolesti kao književne metafore i slike sveta Bojana Savović preispituje na primeru sedam romana napisanih tokom XX i na početku XXI veka: Izlet na pučinu Virdžinije Vulf, Čarobni breg Tomasa Mana, Mutna i krvava Milice Janković, Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice, Kuga Albera Kamija, Danas je sreda Davida Albaharija i Uspon i pad Parkinsonove bolesti Svetislava Basare.

„U rom

anima Izlet na pučinu Virdžinije Vulf, Čarobni breg Tomasa Mana, Mutna i krvava Milice Janković, Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice, Kuga Albera ?amija, Danas je sreda Davida Albaharija i Uspon i pad Parkinsonove bolesti Svetislava Basare – bolest je pokazala vrlo delikatan oblik neizlečivosti. Svojevrsnu karnevalsku neizlečivost. Posebnu vrstu otpora to jest otpornosti na lek ili lekove koji bi se u konkretnom slučaju mogli primeniti. Te lekove prepisivali su i junaci romana i tumači romana. Zajedničko za njih jeste to što su i jedni i drugi, i junaci i tumači, na neizlečivost bolesti davali odgovore u kojima je neizlečivost bila izjednačena s nezdravim stanjem.“ (Bojana Savović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska književnost , Motivi , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Arhipelag; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 277 str.; 978-86-523-0414-1;