knjizara.com
Spasovdan

Dragan Šaponjić (autor)

Spasovdan
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Uzbudljivo putovanje, kroz istoriju, kulturu i ljudske sudbine

Roman SPASOVDAN, autora Dragana Šaponjića, je neobično uzbudljivo putovanje, kroz istoriju, kulturu i ljudske sudbine srpskog sela krajem XVIII do početka XIX veka. Ovo je priča, koja slika snagu i žilavost običnog srpskog čoveka, kovača, vodeničara, doseljenika, starosedeoca i seljaka, njihova verovanja i zablude, sukobe i borbu za preživljavanje.

Nenametljivom i dobro osmišljenom naracijom, autor na svetlo iznosi sve ljudske manjkavosti i vrline. Priča je bezvremena, zbog načina na koji se bavi moralom, porodičnim odnosima, ljubavi, bolom i gubitkom, sukobima i borbom za egzistenciju. Kao što u živo

tu biva, izmešani su radost, ljubav i bol.

Kuga je pošast koja zahvata jedno selo, čiji meštani nespremni za takvu tragediju, bolest vide kao božju kaznu, ali uz ljubav, veru, solidarnost i brigu, seljačku mudrost koja shvata ono što kroz nauku nije dospelo do ljudske svesti na ovim prostorima, okreću se za pomoć bogu, molitvama i gradnji crkve, sve do promene okuženog imena sela, kao iskupljenjem za počinjene grehove. Neuobičajeni naziv Moravska Srbija, autoru daje veliku motivaciju da na jednostavan način traži vezu između prošlosti i sadašnjosti.

Tu je priča o drugom Kosovo Polju, koje nije dvojnik Kosova i Metohije ili Boja na Kosovu. Priča samo prikazuje večitu ljudsku težnju da svoje ne da, da sebe vidi kao pobednika, da ne prihvata da bude gubitnik, naročito teritorije.

Zašto autor daje zaključak, „ Neće biti rata zbog Kosovo Polja“, možda čudan, ali ga čitalac može proveriti za sebe.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 299 str.; 978-86-515-2350-5;